Mijn spreekbeurt gaat over vriendschap

24-1-2013 13:06

Door Daniël Dee

Mijn beste vriend is oma. Dat komt omdat ik van haar altijd mag snoepen en zo laat naar bed mag als ik zelf wil. En dat komt ook omdat de kinderen uit mijn buurt me allemaal 'haram' noemen of dat ik stink naar melk of dat hun ouders niet willen dat ik hun huis vies kom maken. Hier op school is het eigenlijk precies hetzelfde.
Eerst woonde oma in het huis waar opa is overleden, maar dat ging niet meer zei mama. Papa wilde oma toen bij ons laten wonen, maar dat wilde mama ook niet. Anders zou mama het broodmes weleens voor heel andere dingen gebruiken dan om brood te snijden. Welke dingen dan? vroeg ik papa en hij zei zijn adamsappel. Ik weet niet precies wat een adamsappel is, maar volgens mij is het heel moeilijk om appels te schillen met een broodmes. Dus als oma bij ons zou komen wonen dan zou mama zich steeds in de vingers snijden.
Oma woont nu in een tehuis voor oude mensen. Het ruikt er altijd een beetje zurig. Daarom loopt oma weleens weg. Vaak weet ze dan zelf niet wat ze doet en omdat ze de buurt nog niet zo goed kent weet ze dan ook niet meer waar ze is. Gelukkig kan oma niet meer rennen en valt ze vaak, zodat ze nooit ver weg kan rennen.
Soms herkent oma me niet meer. Dan noemt ze me Hans, maar dat is de naam van papa. De zusters noemt ze dan ook vaak roetmoppen, maar ik weet niet wat dat betekent. Of ze schreeuwt dat alle zwarten jatten. Maar dan is ze bijvoorbeeld gewoon vergeten waar ze haar tasje heeft neergelegd. En alle andere spullen van oma heeft papa op zolder gelegd.
Oma is ook niet meer helemaal zindelijk. Laatst in de supermarkt bij het melk en de toetjes poepte ze zelfs zomaar op de grond. Het kwam onder haar jurk vandaan en liep langs haar benen. Dat was vies en stonk heel erg. Papa zegt dat ze kinds begint te worden. Daarom vind ik het ook zo leuk om met haar te spelen, al droomt ze soms zomaar weg boven een spelletje mens-erger-je-niet. Dan vergeet ze helemaal dat ik er ben. Haar handen trillen ook heel erg, zodat ze soms de pionnen van het bord slaat. Maar na een paar advocaatjes wordt het vaak weer een stuk minder. Mama zegt vaak dat het fijn zou zijn als we oma een spuitje konden geven, net als bij katten en honden, die krijgen namelijk ook een spuitje als ze hun plas niet meer kunnen ophouden. Ik hoop dat dat nog lang duurt, want oma is mijn beste vriend.
Dit was mijn spreekbeurt. Zijn er nog vragen?

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel