Progressief bolwerk verkruimelt tot vrolijke burgerinitiatieven (aflevering 6)

1-3-2018 02:33

Door Nico Haasbroek

Burgers gaan beter met elkaar om dan leden van de gemeenteraad, constateert Nico Haasbroek

Over het algemeen heb je als gemiddelde buurtbewoner niet zo veel aan landelijke politieke partijen. Vooral niet in buurten, zoals in Rotterdam West, waar het krioelt van de vrolijke burgerinitiatieven. Delfshaven was tot 2014 een progressief bolwerk waar de PvdA toen nog de meeste stemmen haalde. De vraag is hoe de verhouding tussen wat we vroeger links en rechts noemden door de deelname van nieuwe partijen als de PVV en DENK dit jaar zal uitpakken. Volgens journalist Mark Hoogstad in zijn nieuwe boek ‘Rotterdam, stad van twee snelheden’ zijn dat geen partijen die bruggen slaan tussen bevolkingsgroepen.

Laat ik eerst even verder inzoomen op mijn eigen buurt, Middelland.

De buurt waar Pim Fortuyn woonde op het moment dat hij werd vermoord. In 2014 won D66 daar met 24,5 % van de stemmen gevolgd door PvdA, Groen Links en SP. Leefbaar haalde toen als vijfde partij 10,1 procent. Ik voorspel dat partijen als D66, Groen Links, PvdA,  SP, NIDA en Wij Delfshaven hun meerderheid handhaven, maar dat de voorsprong slinkt door de opkomst van de PVV en Denk. (DENK beschouw ik door de heimelijke sympathie voor Erdogan als een conservatieve partij.)

Van de huidige vijftien gebiedscommissieleden woont niemand in Middelland. Wel is de gebiedscommissie aardig op de hoogte van wat er in deze buurt speelt en men steunt in grote lijnen de plannen die in dit deel van Delfshaven worden uitgevoerd. Pas bezocht ik een vergadering van de gebiedscommissie in wijkhuis De Put in Oud Mathenesse. Vergeleken met de gemeenteraad was het een verademing om te ervaren hoe hier met de burgers werd omgegaan. De bewoners kwamen als eerste aan het woord. Het ging over verkeersonveiligheid en ideeën om het onderhoud van woningen te verbeteren. Er werd serieus en begripvol naar de verhalen geluisterd en direct en breed steun gegeven aan de voorstellen tot verbetering. Het viel mij op dat daarbij nauwelijks politieke verschillen te bespeuren waren. Het ging immers om praktische kwesties op buurtniveau. Een groot verschil met de Haagse politieke cultuur en de sfeer in het Rotterdamse stadhuis, waar veel meer sprake is van politieke spelletjes, jargon en een publiek dat naar de tribune is verbannen.

Het enige wat je van de landelijke politieke partijen in Delfshaven merkt is de goede rol, die vooral de oudere rotten die hier al jaren wonen en actief zijn, spelen. Daarbij spant Ineke Palm (SP) in haar onvermijdelijke rode jas de kroon, maar mensen als PvdA-er Tom Harreman, Robbert de Vrieze en Ninny Duarte Lopes namens Wij, Astrid Kockelkoren (Groen Links) en Tim de Haan van D66 zetten zich stuk voor stuk enorm voor de mensen in Rotterdam West in. Ze snappen de burger die straks ook kiezer is.

Afbeelding / Nico Haasbroek

De overige afleveringen van deze serie vind je hier

Rubriek Nieuwe politiek

Nico Haasbroek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nico_Haasbroek

Bekijk profiel