Zelfkritiek is op zijn plaats (slot)

29-3-2018 20:59

Door Nico Haasbroek

Elfde en laatste aflevering van de serie 'Nieuwe politiek', door Nico Haasbroek

De verkiezingen zijn voorbij.

Wij Delfshaven heeft twee zetels gehaald en ik als nummer 4 op de lijst kreeg 191 stemmen. Jelle van der Molen en Ninny Duarte Lopes gaan die zetels in de gebiedscommissie bezetten en ik feliciteer ze daar van harte mee. De mensen die op mij gestemd hebben, van Loes tot en met Hans, bedank ik hartelijk voor hun steun.

Het resultaat stelt mij enigszins teleur, maar daarom niet getreurd. ‘Wij’ is/zijn gelijk gebleven ten opzichte van de vorige verkiezingen en ik heb onvoldoende voorkeurstemmen om voor een plaats in de gebiedscommissie in aanmerking te komen. Veel lokale partijen wonnen op allerlei plaatsen met grote cijfers, maar dat gold dus niet voor een burgerbeweging als WIJ in een wijk als Delfshaven. Daar kregen alle deelnemende partijen een of twee zetels. De taart werd dus in vrijwel gelijke stukken over negen partijen verdeeld. Delfshaven kende geen echte grote winnaar.

Zelfkritiek is – nu de uitslag bekend is - op zijn plaats. Ik had nog actiever en strategischer campagne moeten voeren. Tevens bleek dat veel kiezers niet goed wisten hoe je moest stemmen voor mensen in de gebieden. Wat betreft de voorlichting daarover is vooral de gemeente in gebreke gebleven.

De uitslag van de gemeente Rotterdam stemde evenmin vrolijk. De stad, die heel lang een bolwerk was van de sociaal-democratie, lijkt nu steeds meer uiteen te vallen in een bevolking van ongeïnteresseerde, populistische en conservatief-islamitische burgers, plus Rotterdammers die zich nog thuis voelen bij de oude landelijke partijen. De groep waarvan ik deel uitmaak, die van de actieve bewoners, valt daarbij – zo leert ons de uitslag – in het niet. Eerlijk is eerlijk. In de verkiezingstijd is het niet onlogisch om je eigen clubje de hemel in te prijzen en ‘wishful thinking’ een beetje de vrije loop te laten, maar nu de stemmen geteld zijn, keren we weer terug naar de dagelijkse realiteit.

Joost Eerdmans zal proberen een college te vormen dat zo dicht mogelijk aansluit bij zijn leefbare denkbeelden en hij zal – tegen de adviezen van de wetenschappelijke experts in – het college-akkoord voor de komende vier jaar zo veel mogelijk dichttimmeren. Daarbij zullen haalbare doelen worden geformuleerd, zodat aan het eind van de rit kan worden geconstateerd dat de doelen gehaald zijn. Net als de afgelopen vier jaar. Interessant vond ik de column van Fidan Ekiz in het AD waarin zij met voorbeelden waarschuwt voor de opkomst van de politieke islam in Rotterdam en elders in het land. Dat gaan we in de gaten houden.

Onze gemeente proclameert op vele plaatsen en tijdens menig debat de slogan ‘Minder politiek, meer buurt’. De vraag is wat daarvan in de praktijk wordt waargemaakt. Tot nu toe nog te weinig.  Daarom zal ik en zullen Wij (Delfshaven) de komende jaren blijven strijden voor nieuwe vormen van politiek. Want u weet: politiek is te belangrijk om alleen aan politici over te laten.

Wat ik u brom.

Afbeelding / wijdelfshaven.nl

Rubriek Nieuwe politiek

Nico Haasbroek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nico_Haasbroek

Bekijk profiel