Cashmob: frisse middelvinger naar de Koopgoot...

24-9-2012 13:27

Door Hans van Willigenburg

Splinternieuw shoppingevenement in Rotterdam

Spontane samenscholingen van niet-geregistreerde personen hebben, sinds een wat gewelddadig Facebookfeestje in het hoge Noorden, niet per se een joepie!-karakter. Vandaar dat de 'Cashmob XL Rotterdam' niet helemáál spontaan is. Pas als je je netjes ingeschreven hebt, ben je op 13 oktober tussen 12.00 en 12.30 uur welkom bij Nika Koffie in de Benthuizerstraat 94a, alwaar je kennismaakt met de mede-shoppers, die tijdens de aansluitende middag in het omliggende gebied minimaal het afgesproken bedrag (een bescheiden 10 euro) gaan uitgeven.

 

Behalve een gezellige middag voor de deelnemers streeft mede-organisator Sander Marijn Baart (@RotterdamUCG), samen met @TupaloRotterdam, naar een gezond tegenwicht tegenover het consumptiegerichte massawinkelen in supermarkten, warenhuizen, woonboulevards, malls en outlet-stores. 'Wij willen het plezier van shoppen koppelen aan kleine, bijzondere winkelgebieden, waar creatieve ondernemers zich buiten de gebaande paden bewegen,' aldus Baart. Gezien dit motto zou je de 'cashmob', met enig effectbejag, ook Kotsen-Op-De-Koopgoot, Schijten-Op-De-C&A, Kakken-Op-Het-Alexandrium of Lange-Neus-Trekken-Naar-De-Lijnbaan kunnen noemen.

 

Natuurlijk - je begrijpt 't al - wil de idealistische shopper, ondanks zijn wereld verbeterende inborst, voor zijn nobele inschrijving en solidaire opdraven een beetje in de watten worden gelegd. En ja hoor, dat gebeurt ook: met speciale kortingen in de deelnemende winkeltjes uit de buurt. Het oud-Hollandse spreekwoord 'wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd' indachtig, beveel ik je deze 'cashmob' dan ook van harte aan. Zelf winkel ik misschien wel méé!

 

 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel