De Kuipkwestie: hoe het zál gaan

16-2-2013 20:13

Door Hans van Willigenburg

Het waarschijnlijke scenario naar een nieuw stadion voor Feyenoord

 

Op internet circuleren allerlei meningen over de oude en nieuwe Kuip. Stadslog vindt het zinvol om – los van al die meningen – te voorspellen hoe de kwestie rond de Nieuwe Kuip de komende jaren daadwerkelijk in 5  stappen zál verlopen.  

 

STAP 1: ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE VOOR DE KUIP 

Feyenoord, de stadiondirectie en de Rotterdamse politici zullen tot in den treuren hun bewondering en liefde voor de ‘oude’ Kuip blijven belijden, net zolang als het door de PR-bureaus opportuun wordt geacht om ‘de gevoelens’ van de Rotterdamse bevolking en De Kuip-fanaten niet nodeloos te schofferen. Zelfs als de nieuwe kolos er over een aantal jaren in al haar hypermoderne grandeur en fierheid eindelijk staat, zullen ze in hun overwinningsroes nog deemoedig benadrukken dat ‘het nieuwe stadion De Kuip natuurlijk nooit kan vervangen’.  

 

STAP 2: HET VAGE CREDO ‘TIJDEN VERANDEREN’

Dezelfde partijen zullen uiteindelijk tóch voor een nieuw stadion kiezen, niet omdat ze ergens een uitdraai of een argument hebben liggen waaruit de noodzaak van het nieuwe stadion onomstotelijk blijkt, maar omdat ze verliefd zijn op hun eigen toekomstvisioen en daarvoor vluchten in vage zinsneden als ‘we leven niet meer in 1937’, ‘tijden veranderen’ en ‘de moderne supporter wil meer comfort’. Kortom: wat als logisch en onvermijdbaar en alleszins redelijk wordt voorgesteld, is een keiharde interpretatie van hoe de toekomst eruit moet zien. (Denk hierbij, al naar gelang de conditie van je hart, wel/niet aan de euro: die werd ook ooit voorgesteld als logisch, onvermijdbaar en alleszins redelijk.)

 

STAP: 3 DE VLOEK VAN HET RECHTERRIJTJE

Wanneer stap 2 onvoldoende effect heeft en de tegenstand té luidruchtig en té invloedrijk is en blijft, zal de strijd een slagje harder gevoerd gaan worden. De sportieve toekomst van Feyenoord zal rechtstreeks worden gelinkt aan de keuze voor een nieuw station en de anti’s zullen daarmee in de hoek worden gedreven van saboteurs, die aansturen op ‘het rechterrijtje’ of, nog erger, degradatie. Eric Gudde en Jan van Merwijk hebben al diverse malen laten zien stap 3 op elk moment tevoorschijn te kunnen toveren: al verschillende malen hebben ze het doemscenario van het ‘rechterrijtje’ van stal gehaald. Om even compleet te zijn: in deze stap 3 ligt de suggestie dat anti’s niet alleen de glorie van Feyenoord in gevaar brengen, maar ook het aanzien en de economische toekomst van de gehele stad Rotterdam.

 

STAP 4: ‘VERANTWOORD’, HET NIEUWE MANTRA

Omdat banken, projectontwikkelaars en pensioenfondsen – partijen achter het mogelijk nieuwe stadion – de afgelopen jaren niet hebben uitgeblonken in betrouwbaarheid, dienstbaarheid en gunstige bedrijfsresultaten (en zelfs een onomstreden rol hebben gespeeld in het veroorzaken van de huidige kredietcrisis), zal stap 4 eruit bestaan dat het begrip ‘verantwoord’ komt bovendrijven. Terwijl heel Nederland bezuinigt, bespaart en consumindert, geeft het geen pas (richting publiek niet, maar ook niet richting politiek) om een extravagant nieuw stadion uit de grond te stampen – dat begrijpt zelfs de nieuwbouwlobby! Vandaar dat alle vertegenwoordigers van het consortium dat het nieuwe stadion gaat bouwen zo ongeveer in elke zin het woordje ‘verantwoord’ zullen gaan gebruiken, zodat de indruk dat we hier mogelijk met een dure hobby te maken hebben in plaats van met een maatschappelijke noodzaak tot het minimum beperkt blijft .

 

STAP 5 OMARMING VAN HET NIEUWE STADION

Het nieuwe stadion – dat een stuk luxer wordt dan het huidige, maar hééé!, luxe op een ‘verantwoord’ niveau - zal ergens tussen 2016 en 2020 officieel worden geopend en een overgrote meerderheid van de supporters en de Rotterdamse bevolking zal het bouwwerk omarmen. De mensen die dán nog met droge ogen beweren dat de oude Kuip nooit verlaten had mogen worden, zal men als een ongevaarlijke groep ‘gekkies’ gedogen en met rust laten, Wim van Hanegem voorop.

 

 

 

 

   

 

 

 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel