De regelvrije oase van 'Hotspot Hutspot'

22-10-2012 14:24

Door Hans van Willigenburg

Puberproject floreert bij ongelimiteerd vertrouwen Havensteder

 

Hoe stop je Bob Richters, enthousiast projectleider van Hotspot Hutspot? Wil je hem stoppen? Nee, liever niet... Alsof hij achterna gezeten wordt door een tornado vertelt Bob over de bijzondere plek, die hij en zijn team in Rotterdam-Lombardijen, aan de Dumasstraat 263, hebben 'geschapen'. 'Geschapen', ja. Het klinkt wat Bijbels, maar dat is in dit geval misschien wel toepasselijk: het geeft aan hoezeer Hotspot Hutspot, waar buurtpubers in de keuken staan en volop meedoen in de bediening, in korte tijd is uitgegroeid tot een teken van hoop te midden van zielloze dan wel zielloos gewórden nieuwbouw uit lang vervlogen jaren. 'Ik werk hier, denk ik, zo'n 60 uur per week,' vertelt Bob. 'Maar ik krijg hier zóveel energie van! In een vorige functie werkte ik 32 uur en was ik halverwege de middag soms al gevloerd.' Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Mijn beroepsmatige scepsis en de bijbehorende zoektocht naar zogenaamde 'schaduwzijdes' krijgt amper een kans, want Bob vertelt óók, en met een ernstige blik in zijn ogen ditmaal, dat aan de basis van wat er Hotspot Hutspot tot stand is gebracht helemaal geen wonderconcept ten grondslag ligt, maar iets heel simpels... vertróuwen.

 

Regels op afstand houden
Hotspot Hutspot is niet alleen een ontwapenende eetstek met vrolijke pubers die zichtbaar genieten van hun 'nieuwe thuis', het bewijst tevens, aldus restaurantsite IENS, dat 'een avondje leuk en lekker eten niet duur hoeft te zijn'. Voor een 3-gangenmenu ben je al klaar voor 7 euro! Niet alleen de bediening en de tafeltjes zijn eenvoudig en kleinschalig, ook de herkomst van de ingrediënten, ofwel de achterliggende distributie, blinkt uit in efficiënte eenvoud: alles is geplukt en/of geoogst door de kids van 'Hutspot' zelf en afkomstig van een naburig lapje grond dat onderdeel uitmaakt van het project 'Van Grond Tot Mond'. Vrolijke kids, natuurlijk leren, een goede sfeer, klimaatvriendelijke gerechten, volstrekte unanimiteit qua juichende recensies... Is-dit-niet-allemaal-te-mooi-om-waar-te-zijn? Bob lacht: 'Zo zie je wat er kan gebeuren als je de wereld van de regeltjes op afstand houdt. Dan ontstaat er iets organisch, iets dat zichzelf organiseert, motiveert en inspireert. Want reken maar: er zijn veel kids die hier vaker willen komen en vragen of ze, alsjeblieft, méér mogen doen. Terwijl ze op school niet vooruit te branden zijn.'

 

Verhuizing op komst
Maar soms is het loket van gemeente (of deelgemeente) domweg niet te omzeilen, zoals bij de plannen te verhuizen naar een Portokabin, om de hoek. Bob: 'Dan loop je tegen de officiële instanties aan, word je plots weer een nummer, anoniem, en moet je keurig op je beurt wachten. Dat is een oefening in geduld. Het zij zo...' Ondertussen raden wij, van Stadslog, een bezoekje aan Hotspot Hutspot van harte aan! Bekijk de site en je próeft de sfeer van dit unieke initiatief, volgens Bob 'voor negentig procent gefinancierd door Havensteder'.

 

Trek in een heerlijke, unieke en sfeervolle maaltijd voor weinig? Reserveren bij Hotspot Hutspot kan hier... Wij, van Stadslog, garanderen een niet-snel-te- vergeten-uitje. 

 

 

 

 

 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel