Is Rotterdamse klimaathobby 'cashable'?

21-9-2012 13:18

Door Hans van Willigenburg

Zojuist op de mail! Rotterdam is een 'voorbeeldstad'. Dat heeft tenminste de Europese Commissie vandaag gezegd, meer precies: het Directoraat Generaal voor 'Climate Action'. Voor de komende jaren gaat 010 de volgende, Europese steden klimaattechnisch 'onderwijzen': Almada (Portugal), Barcelona (Spanje), Burgas (Bulgarije), Gibraltar en Zadar (Kroatië).

 

Voor de minder-deskundigen: Rotterdam wordt bij deze vooral gewaardeerd om zijn 'klimaatadaptatie', dat wil zeggen: de manier waarop de stad maatregelen neemt om de groeiende waterstromen (uit de hemel, vanuit de bergen) te verwerken. Deze adaptatie is de kerntaak van Rotterdam Climate Proof, wat op haar beurt weer een onderdeel is van Rotterdam Climate Initiative (RCI).

 

Hobby of serieuze business?
Het goede nieuws uit Brussel is natuurlijk een opsteker voor de stad en voor RCI, dat door bepaalde politici als een lokale 'hobby' is gekwalificeerd. De suggestie daarvan is dat het de gemeenschap alleen maar geld kóst, terwijl de politiek-gevoelige vraag natuurlijk is: kan Rotterdam, binnenkort of op den duur, economisch profiteren van haar status als 'voorbeeldstad'. Ofwel: is groen 'cashable'? Kunnen we tonnen/miljoenen innen voor 'adaptatieles'?

 

We blijven u op de hoogte houden.

 

Appendix: natuurlijk vinden we 'cashable' bij Stadslog een oerlelijk en volstrekt verwerpelijk begrip, zeker als we via www.interglot.nl de Nederlandse vertaling vernemen, namelijk - òòòh, mooi! - 'verzilverbaar'.

 

http://www.interglot.nl/woordenboek/en/nl/vertaal/cashable

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel