Marqt: de chique biosuper

20-10-2012 21:09

Door Hans van Willigenburg

Binnenrotte 77: mekka voor de 'groen&gemakkelijk'-shopper 

 

Doe je ogen dicht, loop een paar stappen de spiksplinternieuwe, biologische supermarkt 'Marqt' in, doe ze weer open en vind om je heen exact dezelfde productgroepen als bij de AH. Het enige dat ontbreekt is de HolleBolleKaleGijs, die sinds enige jaren het reclamegezicht is van de voordeel- en spaaracties van de AH - voor de rest is alles op de tast te vinden. Prefereer je echter met je vólle gezichtsvermogen de 'Marqt' (Binnenrotte 77) door te struinen, dan zie je bij de kant-en-klaar-maaltijden niet zomaar een moussaka, maar een 've-ge-ta-ri-sche' moussaka. En wanneer je op de vleesafdeling belandt, tref je daar niet zomaar gehaktballen, nee, 'hand-ge-maakte' gehaktballen. Hetzelfde, maar dus nét even anders. 'Eerlijker,' vindt Marqt zelf, in hun eigen promomateriaal.

 

Dromerig loungen
Het duurt een paar minuten heen en weer drentelen voor het besef indaalt, maar dan komt de gedachte langzaam bovendrijven: 'Marqt' als Oosteuropese supermarkt, maar dan eentje mét stijl. Geen reclameborden, geen schreeuwerige teksten of uitroeptekens, geen intimiderende muziekjes, geen dingdong!-aanbiedingscommercials en ook geen kratten bier , die als lokeenden annex wolkenkrabbers voor de rest van het assortiment zijn opgestapeld. Ofwel: 'Marqt' is een zintuigluwe supermarkt. ('Eerlijk' is nu eenmaal wat kleurlozer dan 'oneerlijk...) Schrijdend door de verschillende straatjes, doet winkelen bij 'Marqt' nog het meeste denken aan dromerig loungen. De schappen zijn dermate keurig ingericht (Zwitsers van precisie, bijna), de verpakkingen zijn dusdanig van kleurtjes, ballonnen, vrolijke gezichten andere stimulantia ontdaan, dat alles wat je tóch besluit te pakken automatisch een 'bewuste keuze' is, geen impulsaankoop.

 

Binnenkort ook in Hillegersberg...

Het schaarse personeel dat je bij 'Marqt' door de winkels ziet bewegen, verwacht je qua uiterlijk, servicegerichtheid en accentloze beheersing van het Nederlands eerder bij de SuitSupply, de H&M of de SocietyShop dan bij een supermarkt; het benadrukt eens temeer dat het winkelconcept van 'Marqt' mikt op de hoogopgeleide breinwerker met een zakcentje méér. En dat gegeven wijst als het ware vooruit naar de binnenkort te openen vestiging in Hillegersberg en naar de vrouw die, even later, in het drankenstraatje langs schiet: verkeerswethouder Baljeu (VVD). Ja, het prijsniveau bij 'Marqt' ligt soms hoger  dan bij de reguliere super (maar dat hoort, niet zeuren, bij 'eerlijk'). Ja, de meeste kinderen bij 'Marqt' zien eruit alsof ze regelmatig een hockeystick en/of pianotoetsen beroeren. En ja, het bewustzijn dat de aardbronnen eindig zijn, lijkt, al is het maar uit afkeer van de weekknallers bij de Lidl of de Aldi, hoogtij te vieren bij de 'Marqt'-klandizie ('je doet iets voor het milieu en het is hier een fijne sfeer, wat wil je nog meer?'). Activisme? Dat kom je pas tegen als je je karretje hebt gevuld en je naar één vaan die verantwoorde 'Marqt'-tassen onder de rolband grijpt. Daarop staat de tekst:

 

'Dit is de plaats waar het allemaal bij elkaar komt. Andere ideeën over wat we eten. Respect voor natuur, dieren en mensen. Producten die met passie en verantwoordelijkheid worden gemaakt en waar een eerlijke prijs voor wordt betaald. Eten dat dicht bij zijn oorsprong blijft.'

 

Singlesplek
Persoonlijk verlaat ik 'Marqt' met een zak Hoeksche paprikachips en een geelkleurig biodrankje voor onderweg. Mij bekruipt de banale dan wel fantasierijke gedachte dat het voor bij Lexa of E-Matching ingeschreven singles een uiterst vruchtbare plek zou kunnen zijn bij een laatste poging in het wild een ideale partner te scannen en te benaderen. Door de rustige, bijna serene sfeer brengt 'Marqt' de gemoedelijkheid van het dorpsplein in hartje Rotterdam weer enigszins terug. Chapeau! Echter: voor het groeiende leger verontrusten dat de stelling 'binnensteden worden een speeltuin voor de rijken' poneert, is Marqt een ál te levend bewijs. 

 

Hieronder vind je een kort filmpje waarin initiatiefnemer Quirijn Bolle kort de filosofie achter 'Marqt' uiteenzet...

 

'Brood zoals brood bedoeld is...'

'Bij Marqt geen gemanipuleerd eten...'

 

 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel