Wipkip er uit, spel en natuur er in!

7-3-2018 00:00

Door Nynke Schaaf

Ik spreek Freek terwijl hij met zijn kinderen in de rij voor de skelters in het familiepark Plaswijck wacht. Hij gaat stiekem meeskelteren vandaag. Vorige keer mocht dat niet, maar vandaag is het zo koud dat er geen toezicht is en dus gaat hij lekker met zijn kinderen Lente, Oceane en Jim mee.

"Want eigenlijk is dat ook ‘discriminatie’ Nynke, op basis van je leeftijd word je dan gediscrimineerd. En dat is ook bizar, dat je niet mee mag spelen terwijl het goed is voor het contact met je kind, het is goed om als oudere te bewegen en het hartstikke leuk is om mee te spelen.” - Freek Ruigrok, surfschoolhouder en speeltuinspecialist

Ik ben zelf ouder van Quintijn en Hadassah en was laatst in het Tikibad in Duinrell waar ik spelenderwijs wat angst moest overwinnen. Aan Freek stel ik de vraag hoe ik mijn kinderen het goede voorbeeld kan geven. Freek laat aan kinderen nooit angst zien. "Ik ben niet bang om te klimmen en te surfen, ik ben niet bang voor kwallen en spinnen of voor hoogtes. Ik laat het niet merken en probeer het te zien als een uitdaging." Freek zegt dat oud kickbokser en jongerencoach in Crooswijk Youssef El Bahri dezelfde aanpak hanteert. Ze zijn kandidaat nummer 6 en 7 van Stadsinitiatief Rotterdam, de lokale a-politieke partij die meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam.

Stadsinitiatief Rotterdam wil in iedere wijk minimaal 70 m2 groen gemiddeld per woning, een stadsfonds waarmee initiatieven van bewoners in de buitenruimte kunnen worden ondersteund en in iedere wijk een concierge. "Je wilt ervaren wijkgenoten kunnen inschakelen die op een heel andere manier met kinderen spelen dan hun ouders, die misschien dus angstig zijn.” Dat lukt door weer te leren omgaan met de natuur, met angsten, met chaos en door weer samen te leren spelen."

Freek Ruigrok was ooit skateboarder, maar nu surfer. "Want beton is hard en water is zacht. Veel skateboarders en snowboarders hebben de overstap gemaakt naar het water", zegt hij. Sindsdien begeleidt Freek op zijn surfschool in Hoek van Holland kinderen van scholen in Rotterdam. Het raakt me wanneer hij vertelt over de kinderen van Rotterdam Zuid die op de surfschool voor het eerst pas voelen hoe het zand tussen je tenen doorglijdt en hoe het voelt om in de zee te zijn. Want in onze stad zie je aan beide kanten van de Maas toch vooral veel steen, hekken en weinig groen in de wijken.

Maar onder de straatstenen ligt ook het strand. Dat weet ik omdat ik in Delfshaven afgelopen zomer meewerkte met het designteam van Carolien Hoogland, kantinejuf van het Wijkpaleis en kandidaat namens Wij Delfshaven, een a-politieke beweging van bewonersinitiatieven en zelforganisaties. Onder het mom van schatkaart graven, maakten we even het stenen stadstapijt open, een actie die werd geregisseerd vanuit de toekomstgroep Mooi, Mooier, Middelland. De buurt hielp mee, jong en oud liep uit, ook mijn dochter. Er werd keihard gewerkt om de schat te zoeken, er werden stenen uit de speeltuin gehaald, er werd gegraven, er werd samengewerkt en in elkaars kinderwagens gekoekeloerd. Vervolgens werd er geverfd en plots hadden we dus samen een zandbak gemaakt. En van de tegels waren zitjes getoverd die door ons waren beschilderd. Hoe cool was dit! En wat een openbaring, onder de stenen ligt inderdaad het strand, Freek!

Ja, kunstenaars kunnen dat. Astrid Lindgren bijvoorbeeld, de kinderboekenschrijfster van o.a Ronja de Roversdochter, klom tot nog zeer hoge leeftijd (90!) in bomen. Hier in Nederland moest er een SIRE bewustwordingscampagne op televisie aan te pas komen om uit te leggen dat jongens en meisjes moeten kunnen ravotten voor hun ontwikkeling! Astrid Lindgren geeft mij echter veel meer inspiratie om als ouder gewoon mee te blijven doen. Zij laat zien dat leeftijd helemaal geen issue is, net als Freek dat eigenlijk zegt, en doet in de stad.

“Natuur is altijd anders en dus uitdagend. Je wordt gedwongen om alert en scherp te zijn in het moment. Een speeltuin/ plek moet dus ook uitdagend en spannend zijn voor de deelnemers, jong & oud! Het leidt ook tot minder rotzooi.”

Door te leren, oefenen en trainen word je beter in iets, zegt Freek. In klimmen, in skaten, in rennen. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Hij heeft gelijk. Ik merk het aan mezelf ook. Iedere keer als ik weer een glijbaan heb genomen en het uitschreeuw van fun en fear ben ik trots op mijzelf dat ik het heb gedaan. En meer eigenwaarde zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor meningen van buitenaf die onder andere via Facebook en Instagram tot je komen; ben je meer jezelf en sta je dichter bij je eigen gevoel, ben je gelukkiger en meer in balans! Buitenspelen geeft ook meer zuurstof in je lichaam en je hersenen. Hierdoor functioneer je beter, want zuurstof is de brandstof voor de mens. Eet 2 weken niet, drink 1 dag niet… geen probleem!! Maar stop met ademen en na 10 minuten ben je dood. Dus meer groen in de wijken is belangrijk, want die geven zuurstof af. Hier in mijn wijk zijn het speelhuis van diergaarde Blijdorp en de Speeldernis al lekker bezig. Hier mag je als kind en ouder spelen, echt een speeltuin waar je lekker vies kunt worden en kunt ravotten.

Best heftig dat we spelen zo hebben afgeleerd en daar zelfs een beetje bang voor zijn geworden. En dat we de natuur zo hebben weggestopt in de stad. Dus ja, graag meer groen in de wijken. Groene speelplekken zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook gezonder. Laat dat maar aan de creatieve makers over. Een speeltuin die eruit ziet als een draak of gemaakt is van gerecyclede vliegtuigvleugels… zodat het voor iedereen spannend en uitdagend is om te spelen. Dát lijkt me nou leuk voor de wijk! En dan in iedere speeltuin een ander object, gemaakt door creatieve Rotterdammers samen met bewoners. Hoe tof zou dat niet zijn? Dat de speeltuin ook weer een natuurlijke ontmoetingsplek voor álle bewoners in de wijk wordt zoals vroeger de waterput die functie had. En misschien worden we dan allemaal vanzelf een beetje minder bang ;)

Rubriek Speelplaats010

Nynke Schaaf

Nynke Schaaf. Niemand weet exact wat ze doet, maar wie het wil weten kan het op haar website in 549 woorden nalezen: http://www.nynkeschaaf.nl 

Bekijk profiel