Bonte mengeling van gevoelens na Feyenoord-Vitesse

2-10-2018 00:21

Door Hasko van Dalen

Na afloop van de thuiswedstrijd tegen Vitesse was er bij het verlaten van Vak V op de trappen maar één onderwerp van gesprek: Robin van Persie. Met een magistrale vrijetrap had hij de winnende goal gescoord, om even daarna met een rode kaart van het veld gestuurd te worden. Het ging vooral over de vraag of die kaart terecht was en hoelang we hem zouden moeten missen. Want Feyenoord lijkt niet zonder Van Persie te kunnen. Iemand noemde hem zelfs de vlag op een modderschuit.

Onbegrijpelijk is die kwalificatie niet. Eigenlijk heeft Feyenoord dit seizoen nog geen enkele goede wedstrijd gespeeld. Op zo’n 20 minuten voor de rust tegen FC Utrecht na, toen het team even liet zien waartoe het in staat was. Maar doelpunten leverde dat ook niet op. Verder is vooral traag en oneindig heen en weer spelen in de achterhoede. Er zit geen diepte in het spel en spelers komen nauwelijks los van hun tegenstander. Op Van Persie na dan, die soms fraaie dingen laat zien en beslissende goals maakt.

Optimisten contra pessimisten op Vak V

Het leidt Op Vak V af en toe tot fraaie woordenwisselingen tussen supporters. Als er iemand al na tien minuten en vier slappe passes van Botteghin in onvervalst Rotterdams roept: “Wissel die gozert direct en stel hem nooit meer op”, dan volgen er sussende gebaren en verzekeren omstanders, dat het echt wel goed komt. De die-hard fans blijven een heilig geloof houden in hun ploeg. Als de wedstrijd begint, zijn ze overtuigd dat het een makkelijke 3-0 zege wordt. Valt het, zoals bijna altijd de laatste weken, tegen, dan houden ze de moed erin. Natuurlijk zuchten en steunen ze ook, als het weer van geen kant loopt en zeker afgelopen zondag toen in de eerste helft allerbelabberdst werd gespeeld. Maar na de 2-1 was alom het “Zie je wel, komt goed”, te horen. Als één van de weinigen op Vak V hield in mijn hart vast en uitte kreten van schrik toen bleek dat er in het veld ook veel te makkelijk over werd gedacht en Vitesse toch nog kansen kreeg. Er werd mij verzekerd dat ik me niet zo druk moest maken en ze de zege echt niet meer uit handen zouden geven. “Wij zijn geen Excelsior, waar dat wel gebeurd”, kreeg ik te horen. Ze hadden gelijk, maar na afloop zag ik aan de opluchting op hun gezichten dat zij toch ook in de rats hadden gezeten. Juist dat maakt de sfeer op Vak V zo uniek. Als Feyenoord-supporters leven we allemaal intensief mee, de één als optimist die soms teleurgesteld wordt door een nederlaag, de ander als pessimist die soms verblijd wordt met een overwinning.

Discussie over rode kaart

Bij het verlaten van Vak V zag ik op de trappen ook zo’n bonte mengeling van gevoelens. Sommigen liepen hoofdschuddend naar beneden en hoorde ik zeggen dat we blij mochten zijn dat we dankzij Van Persie de drie punten mee naar huis konden nemen. Anderen waren in heftige discussie gewikkeld over de vraag hoelang Van Persie geschorst zou worden en of hij dan de klassieker tegen Ajax zou moeten missen. Natuurlijk aangevuld door iemand die in complottheorieën dacht en meende dat er expres rood was gegeven omdat de KNVB niet wilde dat hij in de klassieker mee zou doen. Weer een ander dacht dat Arbiter Gözübüyük hem alleen maar rood had gegeven, omdat hij eerder speler Bruns van Vitesse met een discutabele rode kaart had weggestuurd. Toch waren er ook supporters die meenden dat die rode kaart voor Van Persie volkomen terecht was. Gek genoeg werden ze niet eens vermanend toegesproken of gecorrigeerd. Door de zege heerste er een opgeluchte stemming, waarin niemand zaken op de spits wilde drijven. De enige, nog resterende klacht was het late aanvangstijdstip, waardoor bijna niemand op tijd thuis kon zijn om op Studio Sport te zien of rood nu wel of niet terecht was. De discussie over de kaart en daarop volgende schorsing wordt dus niet meer op Vak V gevoerd, maar via de vele internetfora.

Weinig steun voor Feyenoord City

Voor de wedstrijd begon was trouwens heel iemand anders het onderwerp van gesprek: Jan de Jong. De directeur van Feyenoord was die morgen te gast bij het Fox Sports programma “De Tafel van Kees”. Volgens mij had bijna niemand op Vak V het programma gezien, maar wel hadden ze allemaal in een van de vele Feyenoord apps zijn belangrijkste quote gelezen. Ik kreeg minstens drie smartphones onder mijn neus gedrukt om me te laten lezen wat hij had gezegd. Op Vak V zitten veel tegenstanders van Feyenoord City. De verknochte Kuip bezoekers willen het liefst renovatie van hun thuishaven. Toch zijn er ook die vinden dat er best een nieuw stadion mag komen, omdat de Kuip verouderd is. Maar er is bijna niemand die zich positief uitlaat over Feyenoord City. De meeste supporters vinden het een megalomaan project. Een stadion dat duurder is dan de stadions van clubs met een twintig keer zo’n hoge begroting als Feyenoord. De woorden van De Jong: 'tot hier en niet verder omdat het bijvoorbeeld niet haalbaar is of als we niet krijgen wat we willen" werden ook dan met instemming getoond. Ook hier is het afwachten hoe het verder gaat en zijn we voor het vervolg van de discussie aangewezen op de sociale media.

Afbeelding / www.wikipedia.org

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel