Duf staaltje trechtervoetbal

14-12-2017 23:49

Door Hasko van Dalen

Opnieuw verspeelde Feyenoord in de eigen Kuip kostbare punten. Nu was er een gelijkspel tegen Heerenveen. De ploeg speelde erbarmelijk slecht. Het voetbal lijkt met de week minder te worden. We hebben nu al bijna net zoveel verliespunten als heel het vorige seizoen.

Volgens de website van Feyenoord zou de thuiswedstrijd tegen Heerenveen worden gespeeld in een uitverkocht huis. Bijna alle thuiswedstrijden zijn deze eerste seizoenshelft uitverkocht. Alleen voor de wedstrijd tegen Roda, die op het idiote tijdstip van kerstavond wordt gespeeld, zijn nog kaarten te krijgen. Toch waren er woensdagavond heel wat lege stoeltjes te zien. Op de rij voor mij op Vak V zat zelfs helemaal niemand. Normaal nestelen zich daar de trouwe supporters. Ze bleven nu om uiteenlopende redenen weg. In straten waar niet was gestrooid was het zo glad dat de oudere fans hun huis niet uit durfden. Vlak voor de wedstrijd begon regende het zo hard dat degenen die normaal gesproken met fiets, brommer of scooter komen zich liever voor de tv nestelden. Verder werd Rotterdam zoals altijd op een doordeweekse avond geteisterd door een verkeersinfarct. Over de rit naar De Kuip doe ik normaal gesproken zo’n half uur, nu was ik ruim anderhalf uur krijt. Onderweg telde ik drie vrachtwagens die met pech langs de weg stonden. Voetballen op een doordeweekse woensdagavond in Rotterdam moest eigenlijk niet mogen.

Trechtervoetbal

De wegblijvers hebben zich overigens een hoop ergernis bespaard. Feyenoord speelde erbarmelijk slecht. Er zat geen enkel idee, geen enkele tactiek en geen spitsvondigheid in het spel. Vooral de middenvelders bleven maar lopen met de bal. Amrabat, Vilhena en El Ahmadi imiteerden de bezorgers van Post NL en DHL, door telkens de bal te gaan brengen. Ook buitenspelers Larsson en Berghuis stonden op de middellijn te wachten tot ze de bal in voeten kregen en gingen daarna zinloze dribbels aan naar binnen, de drukte in. Het was trechtervoetbal van het klassieke soort. Toen ik ooit jeugdleider was hadden we ook wel eens spelertjes die maar met de bal bleven lopen. We hadden een beproefd recept om ze dat af te leren. We haalden ze nog voor de rust van het veld, gaven ze een eigen bal en lieten ze achter de dug-out met de bal aan de voet een kwartier lang heen en weer lopen. Misschien moet Gio dat ook eens met zijn middenvelders en vleugelspelers doen.

Hulp van falende Blom

We hadden nog geluk dat we een slechte scheidsrechter hadden. Kevin Blom faalde afgelopen zondag in de topper tussen Ajax en PSV al opzichtig door te verzuimen om Veltman rood te geven na een elleboogstoot van het kaliber waarvoor Vilhena en Beugelsdijk eerde vier wedstrijden schorsing kregen. Nu floot hij af bij een goal van Veerman, zogenaamd omdat Tapia werd neergehaald, maar die gleed gewoon zelf uit. Ook een kamikaze actie van El Ahmadi liet hij onbestraft. Blom is bepaald geen fan van Feyenoord, sterker nog meestal fluit hij opzichtig tegen ons, maar hier hielp hij de dolende thuisploeg. Toch wrang dat we tegenwoordig de hulp van een falende scheidsrechter nodig hebben. Blijft wel staan dat hij op het eind het opzichtig tijdrekken van Heerenveen beloonde door niet langer door te laten spelen dan 4 minuten.

Play-offs

Als Feyenoord zo door blijft gaan dan wordt het een troosteloos seizoen. Eerder voorspelde ik al dat de ploeg op weg is naar het rechterrijtje. Er was even hoop dat een opleving het team nog bij de eerste drie zou kunnen brengen, maar die hoop lijkt nu al ijdel. Zelfs de play-offs voor Europees voetal komen in gevaar. Nou hou ik absoluut niet van play-offs. Net als dit jaar ga ik direct de woensdag na de laatste competitiewedstrijd op vakantie. Toen ik boekte had ik verwacht dat Feyenoord dan bij de eerste drie zou staan en dus geen nacompetitie zou hoeven te spelen. Wellicht richt de ploeg zich na de winterstop alsnog op, met hopelijk wat aankopen die voor inventiviteit zorgen. Dan zijn die play-offs nog haalbaar. Ik zal ze niet zien. Ik hou niet van play-offs. Ik ga pas naar play-offs toe als we ooit dat verfoeide onsportieve Belgische competitiemodel krijgen. Daar spelen ze eerste een competitie met 16 clubs, waarna de bovenste 6 overgaan in een kampioenspoule, na halvering van de behaalde punten. De doodsteek voor de competitie. Je kunt in ons land zo uittekenen welke clubs bij die bovenste 6 gaan eindigen. De competitie stelt dan dus geen reet meet voor. Pas in de play-offs moet je naar het stadion gaan. Doen steeds meer supporters in België ook. Komt het ooit zover- wat God verhoedde- dan zal de Kuip niet meer uitverkocht zijn voor dit soort wedstrijden als tegen Heerenveen. Op regenachtige decemberavonden zijn er immers leukere dingen te doen dan te kijken naar een potje trechtervoetbal zonder enige inventiviteit, dat toch niet bepalend is voor het kampioenschap. 

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel