Feyenoord tegen AZ herboren uit de kleedkamer

23-4-2019 09:11

Door Hasko van Dalen

Dankzij een goede tweede helft won Feyenoord overtuigend van AZ. Dus viel er eindelijk weer eens wat te juichen in De Kuip. De derde plek in de door de KNVB door elkaar gehusselde competitie is nu zo goed als zeker. We kunnen ons opmaken voor een mooi afscheid van Gio en Robin op 12 mei.

Het klassieke verhaal van een wedstrijd met twee gezichten kon afgelopen zaterdag weer uit de kast gehaald worden. In de woorden van Steven Berghuis: "AZ was in de eerste helft heer en meester, met name het verschil in veldspel was best wel pijnlijk om te zien". Bij Feyenoord was het als zo vaak traag en oneindig rondspelen in de achterhoede, stilstaande spelers, die pas in beweging kwamen als ze de bal in de voeten kregen gespeeld, waardoor er geen enkele diepgang in het spel zat en het meestal niet lukte om de bal meer dan drie keer naar een speler in het rood witte shirt te spelen. Tegenstander AZ was heel wat vaster aan de bal en had over het hele veld bewegende spelers, met of zonder bal. Pas na een half uur kreeg Feyenoord een paar kansjes, maar het was terecht dat AZ op voorsprong kwam. Al was daar wel weer een traditionele blunder in onze verdediging voor nodig, waardoor Seuntjens met zijn kont kon scoren. Op Vak V werd gek genoeg niet gemopperd, gescholden of gevloekt. Er heerste een soort van berusting dat de tegenstander dit keer duidelijk beter was. De hoop op een goed resultaat was tijdens de rust eigenlijk al helemaal verdwenen. We leken op weg naar het einde van een treurig seizoen.

Sterke tweede helft

Het cliché dat Feyenoord na rust als herboren uit de kleedkamer kwam was ook weer van toepassing. Opeens werd de bal wél direct naar voren gespeeld en ontwikkelde het team druk op de tegenstander. Het leidde tot een schitterend afstandsschot Tyrell Malacia, waarop AZ-goalie Marco Bizot kansloos was. Daarna speelde Feyenoord bijna een half uur ronduit uitstekend. Op Vak V geloofden we er weer helemaal in, net als de rest van de Kuip, die weer kolkte als in de beste tijden. De bekroning kwam via een mooie voorzet van Jeremiah St. Juste, die door Robin van Persie schitterend in het doel werd gewerkt. Niemand op Vak V, behalve ik natuurlijk, vreesde daarna nog voor een gelijkmaker. Wel zagen we met angst en beven dat de ene na de andere kans door Feyenoord om zeep werd geholpen. Als een ploeg zo goed speelt, moet ze het ook bekronen met goals. Het laatste fluitsignaal kwam als een verlossing. We hadden eindelijk weer een goed Feyenoord gezien, al was het maar hooguit een half uur, maar de klus was geklaard. De voorsprong op AZ bedraagt nu 7 punten met nog drie wedstrijden te gaan. Die voorsprong mag Feyenoord natuurlijk nooit meer uit handen geven.

Ergernissen over KNVB

Op Vak V waren we al voor het eindsignaal aan het filosoferen over het afscheid van trainer Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie. Volgens het oorspronkelijke competitieschema zou dat plaatsvinden in de laatste wedstrijd van het seizoen, thuis op 12 mei in de Kuip tegen ADO Den Haag. Doordat de KNVB het hele competitieschema heeft omgegooid om Ajax een plezier te doen is de laatste competitiewedstrijd nu echter in Sittard tegen Fortuna. Een gruwel voor de Feyenoord supporters. Op Vak V schudde men ook vol onbegrip het hoofd hierover. Er is best begrip voor dat de KNVB Ajax wat tegemoet wil komen vanwege de Champions League beslommeringen, maar men herinnert zich maar al te goed dat toen Feyenoord in 2002 om uitstel van een wedstrijd vroeg vanwege de UEFA Cup finale de KNVB er geen gehoor aan gaf. Ook Sparta klopte onlangs tevergeefs aan toen het een stel spelers moest missen wegens interland verplichtingen. Op Vak V kon men daarom maar moeilijk verkroppen dat alle supporters van andere clubs moeten lijden onder het geschuif van de KNVB ten behoeve van Ajax. Dat werd nog versterkt doordat de meesten op Vak V voorafgaande aan de wedstrijd op Varkenoord of in de catacomben van De Kuip Ajax hadden zien winnen van FC Groningen via een goal van Huntelaar, die bij elke andere club zou zijn afgekeurd wegens de daaraan voorafgaande overtreding. Voor zijn elleboog kreeg hij geen rood, terwijl Vilhena ooit 4 wedstrijden kreeg voor iets soortgelijks. Ook een handbal van Tagliaflico waarvoor geen strafschop werd gegeven, vestigde de indruk dat men Ajax in Zeist wel erg graag ter wille wil zijn. Zelfs in de praatprogramma’s op 2e Paasdag vond menig analist dat de beslissingen in deze gevallen ten onrechte in het voordeel van Ajax waren uitgevallen.

Uitkijken naar volgend seizoen

Maar het eigenbelang speelde natuurlijk mee. Veel van de die hard fans op Vak V stemmen hun verplichtingen, vrije dagen en vakanties af op de wedstrijden die Feyenoord moet spelen. Er zijn er heel wat die daardoor de laatste wedstrijd op 15 mei niet kunnen meemaken, niet fysiek en niet via radio of tv. Ook voor mij geldt dat. Ik sluit het seizoen ook gewoon af op 12 mei. Dan luiden we Gio en Robin uit en nemen zij afscheid, net als wij. Ik denk niet dat ze hun afscheid laten verzieken door nog ene keertje naar Sittard af te reizen om een wedstrijd om des keizers baard te spelen. De club is trouwens allang bezig met volgende seizoen, ook al ligt de organisatie eigenlijk op z’n gat door het vertrek van de technisch directeur en het gebrek aan daadkracht bij de leiding. Over de slechte verhouding met de supporters is al genoeg gezegd en geschreven, ook door mij. De club dreigt de gevolgen daarvan nu ook in de portemonnee te gaan voelen. De animo om een nieuwe seizoenkaart te nemen is beduidend minder dan vorige jaren. Daarom moest voor het eerst in jaren een wervingscampagne worden opgezet en lag op elk stoeltje bij aanvang van de wedstrijd een flyer met de oproep om de seizoenkaart te verlengen. Ik hoop dat daar massaal gehoor aan wordt gegeven, want niets is zo gezellig als een tot de nok toe gevulde Kuip, die ontploft en heen en weer deint als Feyenoord weer eens een goal scoort en wint. Wat mij betreft zou het alleen wel wat vaker mogen gebeuren. Al ga ik ervan uit dat op 12 mei bij het afscheid van Gio en Robin inderdaad bomvol zal zitten en we regelmatig op de banken zullen staan. Ik verheug me er nu al op.

Afbeelding / wikipedia.org

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel