Met een kater de winterstop in

21-12-2015 10:53

Door Hasko van Dalen

In de eigen Kuip heeft Feyenoord dit seizoen nog niet verloren. Ook al is dat vaak dankzij een fikse portie geluk. Zo kroop de ploeg tegen Willem II, voor de Beker, weer eens door het oog van de naald. Op Vak V vinden we dat natuurlijk niet erg. Maar net zo regelmatig als het thuis goed gaat, gaat het in uitwedstrijden mis. Door de 3-1 nederlaag bij NEC gaan we dan ook in mineur de winterstop in.

De magie van de Kuip speelt ook dit seizoen weer een grote rol bij de prestaties van Feyenoord. Het voetbal is soms zo slecht, dat het lijkt of de overwinning alleen maar te danken is aan de supporters. Ook afgelopen donderdag in de bekerwedstrijd tegen Willem II leek het daarop. Een rij voor mij op Vak V zit een vader die, net als ik, altijd samen met zijn zoon de thuiswedstrijden bezoekt. Maar bij belangrijke wedstrijden neemt hij ook zijn dochter Esmee mee. Volgens ons brengt zij geluk, want sinds zij erbij is in die topduels hebben we niet verloren. Groot was dus onze schrik toen ze er bij aanvang van het bekerduel biet was. Pas vijf minuten na het begin kwam ze alsnog binnen. Ze was opgehouden door de ellenlange rij voor de toegangspoortjes. Vanwege de strengere controles moet je tegenwoordig nog vroeger naar het stadion komen dan in het verleden. Dat is ook nodig om een plaatsje te bemachtigen, want De Kuip is sinds 23 juli elk thuisduel uitverkocht. De reeks beslaat inmiddels twee oefenwedstrijden, acht competitiewedstrijden en drie bekerduels. Ook de eerst volgende thuiswedstrijden, tegen PSV in januari, is alweer uitverkocht.

Niet-atletische steward

Voor de steward die al jarenlang onderaan de trap naar Vak V staat betekent dat extra opletten. Hij is niet de jongste meer, heeft geen atletisch figuur, kampt met zijn gezondheid en ook zijn vrouw is ernstig ziek. Je moet er niet aan denken dat hij tussenbeide zou moeten komen als een paar supporters met elkaar op de vuist gaan. Gelukkig gebeurt dat in De Kuip bijna nooit meer, en zeker niet in Vak V. Wij groeten onze steward voor elke wedstrijd vriendelijk, maken een praatje met hem en schudden hem na afloop de hand. Zijn grootste klus tijdens de wedstrijd is ervoor te zorgen dat mensen niet op de trap gaan zitten. Die trappen waren afgelopen donderdag opeens opnieuw fel rood geverfd. Een grapjas merkte op dat de renovatie van het stadion kennelijk al is begonnen. Hoe het met dat dossier staat is een onbegrijpelijk raadsel. Ik volg de ontwikkelingen maar even niet meer en prijs mij gelukkig met de huidige situatie.

Hardnekkig uitcomplex

Ongetwijfeld komt het door die sfeer en de massale steun van het legioen dat Feyenoord na tien van de officiële elf thuiswedstrijden als winnaar van het veld stapte. Alleen Ajax wist deze competitie een gelijkspel af te dwingen. Ook afgelopen donderdag tegen Willem II schreeuwden we onze kelen schor in de hoop nog een gelijkmaker af te dwingen en zo uitschakeling te voorkomen. Het lukte en de ontlading na de winnende penalty van Dirk Kuyt zorgde opnieuw voor een orkaan van vreugde. Buitenshuis gaat het helaas minder goed. Op vreemde bodem struikelt de ploeg van Giovanni van Bronckhorst helaas wat al te vaak, met pijnlijk puntenverlies tot gevolg. Ook tegen NEC ging het weer helemaal mis. Dat belooft weinig goeds voor de komende uitwedstrijd voor de beker tegen Roda JC. Ook de titelkansen zijn nu ver weg.

Daardoor gaan de Feyenoord-supporters toch weer met een kater de winterpauze in. 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel