Middagje postbodevoetbal, maar afscheid nemen viel niet zwaar

13-5-2019 15:06

Door Hasko van Dalen

Hasko van Dalen sluit het seizoen '18/'19 af met een puik verslag van de afscheidswedstrijd van Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst. Zoals altijd neemt hij ook nog even de algehele gezondheidstoestand van de club mee en geeft hij een dodelijke typering van het spel waar Feyenoord mee afzwaaide, 'postbodevoetbal'. 

Mijn hele voetbalzondag stond in het teken van afscheid nemen. Eerst was er de laatste PMDS op Varkenoord, dat binnenkort tegen de vlakte gaat. Daarna het slot van een competitie die slechts één hoogtepunt kende (de 6-2 winst op Ajax). Vervolgens zwaaiden we in De Kuip trainer Giovanni van Bronckhorst en sterspeler Robin van Persie uit. Als afsluiting zei ik gedag tegen alle bekenden op Vak V, die ik pas aan het begin van het nieuwe seizoen terugzie.

De Pre Match Drinking Session (PMDS) op Varkenoord was dit keer grootser dan ooit. Het begon al ’s morgens om 10.00 uur (!). Zoals de laatste tijd gebruikelijk was er een diskjockey die stampende muziek draaide, het bier vloeide rijkelijk en de blikjes Bacardi waren nauwelijks aan te slepen. De dames en heren achter de bar en in de keuken van de kantine onder aanvoering van Ellen en Henk Schotte en de “moeder van Varkenoord” Peggy Calicher leverden weer een topprestatie in deze onmetelijke drukte. Vuurwerk en rookpotten ontbraken ook niet, evenmin als de vals en schor klinkende zangkoren die het ene na het andere Feyenoordlied ten gehore brachten. Het was dan ook de allerlaatste PMDS op Varkenoord. Het clubgebouw gaat deze zomer tegen de vlakte. In het komen seizoen beschikt de jeugdopleiding en de amateurtak van Feyenoord over een nieuw en modern multifunctioneel complex, met drie grasvelden en twee kunstgrasvelden. De hoofdtribune wordt vernoemd naar Giovanni van Bronckhorst, zo hoorden we tijdens zijn afscheidsfeestje. Inmiddels is het al bijna klaar. Afgelopen zaterdag speelde Feyenoord013 de allereerste officiële wedstrijd op één van de nieuwe velden. Het is te hopen dat die nieuwe accommodatie gaat bijdragen aan een verdere verbetering van onze jeugdopleiding. Die stond jarenlang aan de top, maar zag de concurrentie naderbij komen en zelfs voorbijstreven. Daarom was het ook zo jammer dat Feyenoord019 afgelopen zaterdag de uitwedstrijd bij NAC verloor (3-2). De ploeg van Dirk Kuyt had een week eerder Ajax op Varkenoord met 5-3 geklopt en leek op weg naar de landstitel. Helaas leed ook dit team onder de bekende kwaal die in het DNA van Feyenoord lijkt te zitten: onnodig verliezen van laag geklasseerde ploegen. Het wordt nu wel heel moeilijk om nog kampioen te worden. De amateurs van de Sportclub deden het zaterdag heel wat beter. Die wonnen thuis met 3-1 van Spijkenisse en staan keurig op de derde plaats in Hoofdklasse A.

Gio en Robin

Met weemoed nam ik afscheid van het oude Varkenoord. Ik heb er heel wat voetstappen en herinneringen liggen uit de tijd dat ik nog actief was als elftalleider bij de jeugd en senioren en als (hoofd)redacteur van het clubblad. In die tijd liepen er ook twee jongens rond, die zouden uitgroeien tot de grootheden van het Nederlandse voetbal: Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie. Twee kinderen van de club die een geweldige carrière hebben doorgemaakt. Gio was de trainer die ons na 18 jaar hunkeren eindelijk weer landskampioen maakte. De afgelopen dagen kwamen de beelden van die kampioenwedstrijd op talloze zenders voorbij en elke keer kreeg ik weer kippenvel. Ook beelden van de goals van Robin waren op bijna alle zenders te zien en kregen uitgebreid aandacht in de kranten. Al moet worden gezegd dat zijn zweefkopbal in Oranje tegen Spanje wel het meest werd belicht en bejubeld. Op Vak V hadden we het natuurlijk vooral over zijn twee goals in de memorabele 6-2 overwinning op Ajax, het enige echte hoogtepunt dit seizoen. Terecht kregen beide iconen na afloop van de laatste thuiswedstrijd tegen ADO een groots afscheid. Die wedstrijd zelf was een domper en symbolisch voor het hele afgelopen seizoen. Feyenoord speelde 20 minuten redelijk, maar verviel daarna in postbodevoetbal, met slecht positiespel, oneindig terugspelen en kansen missen. De 0-2 nederlaag was er een logisch gevolg van, maar we maalden daar op Vak V niet echt om. Een half uur na het laatste fluitsignaal zat De Kuip nog bijna helemaal vol en klapten we onze handen stuk. Het afscheidsfeestje duurde wel wat lang, met de onvermijdelijke Lee Towers en een hoop speeches, maar de meeste supporters bleven tot het eind. Gio en Robin hebben zo’n mooi afscheid dubbel en dwars verdiend, want het waren geweldige ambassadeurs van onze club.  

Zomerse schoonmaak

Hoewel hij niet in de spotlights verscheen, namen we natuurlijk ook afscheid van technisch directeur Martin van Geel. Over zijn rol en betekenis voor de club blijven de meningen verdeeld. Toen er geen geld was hielp hij de club er bovenop door jonge spelers voor goed geld te verkopen en een paar onverwachte toppers aan te trekken, zoals Graziano Pellè. Maar toen er wel weer wat te besteden was, trok hij vooral spelers aan die geen versterking waren. De blunder om Jong Feyenoord niet toe te laten treden tot de voetbalpiramide kleeft ook aan hem. Waar aan de ene kant het nieuwe complex van de Feyenoord Academy gloort, horen we aan de andere kant allerlei berichten over jeugdspelers die de club verlaten. Het schijnt dat sommige jeugdspelers elders meer perspectief zien en dan niet alleen financieel. De geringe kansen om in het eerste terecht te komen, door het merkwaardige scoutingbeleid, spelen daarbij waarschijnlijk een grote rol. Je zal maar Lutsharel Geertruida heten, talentvol speler in Oranje019 zijn en je Amsterdamse leeftijdgenoten zien schitteren in de Champions league, terwijl ze bij Feyenoord op jouw positie een huurling als Cuco Martina posteren. Dan aarzel je wel even met contractverlenging.

Voor eventjes afscheid

Over dat soort zaken maken we ons op Vak V zorgen. Dat zullen we ongetwijfeld de hele zomer blijven doen als allerlei berichten over transfers en personeelswisselingen in de media verschijnen. Sommige zullen we instemmend begroeten, anderen afkeurend. Een groot deel van het legioen hoopt zelfs op een grote schoonmaak in het Maasgebouw. Of dat er van komt blijft koffiedik kijken. Nu was het aan het eind van alle feestelijkheden tijd om gedag te zeggen en handen te schudden met alle kameraden die naast, voor en achter mij zitten op Vak V. De meeste ken ik al jaren, want we zijn allemaal Feyenoorders in hart en nieren en bezoeken trouw de thuiswedstrijden. Bij leven en welzijn zien we elkaar na de zomerstop weer bij de eerste thuiswedstrijd. Wij namen dus maar voor eventjes afscheid van elkaar.

Afbeelding / wikipedia.org

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel