Op weg naar het rechterrijtje?

20-11-2017 00:50

Door Hasko van Dalen

Volkomen over mijn toeren verliet ik afgelopen zaterdag De Kuip. De stoom kwam uit mijn oren. Opnieuw leed Feyenoord puntverlies in eigen huis. Niet omdat de tegenstander zo goed was, maar omdat Feyenoord de meest eenvoudige kansen miste en zo het onheil over zichzelf afriep. Er is iets grondig mis bij spelers en technische staf. De neergang lijkt niet te stoppen.

De begroetingen op Vak V deden zaterdagavond een beetje onwerkelijk aan. Het was alsof we elkaar in tijden niet hadden gezien. Nou is het ook al bijna maand geleden dat we een competitiewedstrijd in de Kuip speelden en die 1-4 verliespartij in de klassieker hebben de meeste supporters uit hun geheugen verdrongen. Dus leek het zaterdagavond een weerzien na een hele zomer vol interlandvoetbal. Daarbij waren we niet zo enthousiast over ons Nederlands Elftal. Meer dan de opmerking dat Berghuis een goede tweede helft speelde viel er niet te beluisteren. De aandacht ging vooral uit naar het Marokkaanse elftal, waarmee zowel El Ahmadi als Amrabat naar het WK mogen. Ook Jørgensen zal daar in Rusland acteren. De hoop is erop gevestigd dat deze spelers het enthousiasme over hun kwalificatie op de medespelers bij Feyenoord overbrengen en we eindelijk een opgaande lijn te pakken krijgen. Er werd op gespeculeerd dat zelfs Brad Jones nu misschien beter gaat keepen in de hoop dat hij alsnog voor het Australische elftal zal worden uitgenodigd en ook mee mag naar Rusland. Zelfs Larsson kan nog een kans maken als hij de komende maanden uitblinkt.

Onvoorwaardelijke steun

Ondertussen ging de aandacht ook uit naar de komende wedstrijd: het Champions league duel met Manchester City. Op Vak V zitten heel wat supporters die de oversteek naar Engeland wagen. Het lijkt een vorm van zelfkastijding. ’s Maandags met vliegtuig, trein of boot het kanaal over dan een avond toekijken hoe goed Manchester is en daarna op woensdag weer terug. De ware fan laat zich daarvan echter niet weerhouden. Zij steunen hun club door dik en dun. Dat werd in diverse media nog eens benadrukt in de aanloop op de wedstrijd tegen VVV. Met veel ontzag werd aangehaald dat De Kuip drie dagen na de historische 10-0 nederlaag bij PSV volstroomde met supporters die hun ploeg naar een 3-0 overwinning schreeuwden. Ook nu was De Kuip uitverkocht, ondanks de slechte resultaten in de afgelopen maanden. Al moet gezegd worden dat er heel wat stoeltjes van vaste seizoenkaarthouders leeg waren bij de aftrap en sommigen ook leeg bleven. Voor mensen die werken in een winkel die om zes uur sluit, begint een wedstrijd op zaterdagavond 18.30 uur veel te vroeg. Komt men van buiten de stad dan is het helemaal onhaalbaar. Dus waren er heel wat laatkomers en wegblijvers, die normaal gesproken trouw elke thuiswedstrijd bezoeken.

Enorme afgang

De supporters die wel waren gekomen zagen Feyenoord eindelijk weer eens met een behoorlijk tempo spelen. Zelfs keeper Brad Jones hervatte dit keer het spel razendsnel. VVV kwam er helemaal niet aan te pas. De ploeg werd volledig teruggedrukt in het eigen stafschop gebied. Iemand vroeg zich af of ze in Limburg wel weten dat een voetbalveld groter is dan het 16 meter gebied. Toch stond het bij rust nog steeds 0-0 omdat de Feyenoords alle kansen verprutsen. Dus waren er in de pauze bezorgde blikken. We vreesden het overbekende scenario van een ploeg die alleen maar verdedigd maar vervolgens met een gelukkige counter scoort. Zover leek het niet te komen. Na rust maakte Jørgensen gelijk en hoopten we op Vak V dat de ban gebroken was. Gek genoeg begon Feyenoord daarna steeds slechter te spelen. De wissel die Giovanni van Bronckhorst toepaste pakten ook niet erg gelukkig uit. Larsson werd vervangen door Boëtius, die de mooiste kansen om zeep hielp. Rechtsback Nieuwskoop moest het veld ruimen voor Kevin Diks. Toen hij erin kwam sloeg de angst op Vak V toe. We vreesden met grote vreze dat de gelijkmaker zou gaan vallen, want zijn tegenstander was hem voortdurend de baas. Die tegentreffer kwam dus ook, waardoor Feyenoord onder een intens fluitconcert en boegeroep van de supporters afdroop met een 1-1 gelijkspel. Nou ben ik als supporter van deze mooie club wel wat gewend. We hebben diepere dalen gekend, zoals een reeks van zeven nederlagen, maar wat de ploeg zaterdagavond presteerde wekte meer ergernis op dan ik in jaren heb gehad. De verhalen dat het even niet meer zit met scoren lijken mij fabeltjes.

Er zit waarschijnlijk iets grondig mis bij spelers en technische staf. Daarom ergerde ik mij zaterdagavond kapot. Als het zo doorgaat dalen we af naar het rechterrijtje en komen we daar dit seizoen ook niet meer uit. 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel