Papieren sneeuwbui in vrolijke Kerst-Kuip

27-12-2017 10:55

Door Hasko van Dalen

Latent doemdenker annex Kuip-correspondent Hasko van Dalen is de belichaming van de vrees die de gemiddelde Feyenoord-fan op de hielen zit. Toch kan hij aan het slot van 2017 even niks vreeswekkends bedenken (hoogstens een mogelijke gelijkmaker van Roda JC) en luidt hij dit jaar, na wat gemopper over Kerst, positief uit.  

Het was negen jaar geleden dat Feyenoord voor het laatst tijdens de Kerst thuis speelde. Destijds een idee van Chris Woerts, toen nog directeur Eredivisie. Een man die louter commercieel dacht en overal een slaatje uit wilde slaan. Omdat het in Engeland gebeurde, moest het volgens hem ook hier kunnen. Het sloeg niet aan. Na vier jaar werd zijn mislukte experiment beëindigd. Nederlanders zitten met de Kerst het liefst thuis of bij familie. Ook de huidige competitieleider van de KNVB lijkt een man te zijn die geen familie heeft of er niets meer mee te maken wil hebben. Iemand die niet geeft om vriendschap, liefde en de gedachte van het kerstfeest. Een nieuwe Ebenezer Scrooge of Anti Christ in moderne gedaante. Het klinkt onaardig, maar ik kan geen andere redenen bedenken waardoor iemand het in z’n hoofd kan halen om een competitiewedstrijd te plannen op kerstavond. Het enige moment in het jaar waarop de kerken voller zitten dan de stadions. Voor de katholieken uit Limburg was het allemaal te gortig. Zij zouden na afloop van de wedstrijd nooit meer op tijd terug zijn voor de nachtmis. Dus bleef het vak met Roda supporters deze kerstavond leeg.

Papieren sneeuw

Gelukkig waren de Feyenoord-supporters wel in grote getale opgekomen. Het decor was daardoor minder naargeestig dan donderdagavond tijdens de bekerwedstrijd tegen Heracles. Toen was de vraag vooral: is de Kuip halfvol of half leeg? Bovendien lag er toen een sluier van mist en motregen over de Kuip. Op kerstavond was het wel donker maar droog en minder koud. De fans zorgden voor een beetje kerstsfeer, door met papieren snippertjes een sneeuwbui na te bootsen. Er klonk zelfs kortstondig een fraaie samenzang. Op beide avonden voltrok de wedstrijd zich volgens hetzelfde recept. Feyenoord kwam als een speer uit de startblokken en stond in no time met 2-0 voor. Op kerstavond was het zelfs binnen 45 seconden al 1-0. Daarna daalde het tempo, begon iedereen weer te lopen met de bal en in plaats van een ruimere voorsprong kwam de tegenstander terug tot 2-1. Gek genoeg was ik op Vak V zo’n beetje de enige die vreesde dat het snel gelijk zou worden. Roda had daar zeker ook kans op, want scheidsrechter Kamphuis onthield ze een duidelijke penalty toen Tapia zijn tegenstander in het strafschopgebied haakte. Zelfs een verliespartij sloot ik na dat moment niet langer uit. Om me heen maakte niemand zich daar druk om. Er werden snoepjes en zelfs oliebollen uitgedeeld. Vanuit alle kanten kreeg ik meewarige blikken toegeworpen. Uiteindelijk kwam het ook allemaal goed. Na de 3-1 kreeg ik opgestoken duimen te zien en schouderklopjes te verwerken. Ze hadden een beetje medelijden met die doemdenker. Ondertussen was ik opgelucht dat de eerste helft van het seizoen met twee fraaie zeges was afgesloten.

Bevrijdende treffer terugkijken

Bij het verlaten van het stadion bleek ook maar weer eens hoe hecht de Feyenoord familie op Vak V is. Terwijl op de achtergrond het luiden van de kerkklokken was te horen, ging het links en rechts handen schudden vergezeld van wensen voor fijne dagen en een gelukkig Nieuwjaar. Met natuurlijk ook de wens dat het in 2018 allemaal beter zou gaan dan in de tweede helft van 2017. Waarbij menigeen trouwens ook nog even snel mooie herinneringen ophaalde aan de 14e mei. De NOS zond ’s middags een reportage uit over het kampioenschap van Feyenoord. Uiteraard heb ik die ook opgenomen en ’s avonds bekeken. Opnieuw zag ik Dirk Kuyt in de eerste minuut de bevrijdende treffer maken. Hoe vaak ik dat beeld al niet heb gezien weet ik niet, maar ik kan er maar geen genoeg van krijgen!

Mijn eigen ‘Sound of Music’

Ach, er zijn mensen die tijdens de Kerst voor de tienduizendste keer naar de Sound of Music kijken. Laat mij dan tijdens de winterstop maar even voor de zoveelste keer nagenieten van het kampioenschap met videobeelden en boeken. Half januari beginnen de zenuwen weer als Feyenoord een zware reeks wedstrijden voor de kiezen krijgt. 

Afbeelding / Hasko van Dalen

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel