Schaal zonder glans

7-8-2017 21:34

Door Hasko van Dalen

Na het eindeloos herhaalde en tot in den treuren gevierde kampioenschap, is het tijd de beentjes in Rotterdam-Zuid weer op de grond te laten landen. Dát moet de hoofdgedachte zijn geweest van onze vaste Kuip-correspondent Hasko van Dalen bij zijn verslag van de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Zet je schrap! Want ‘the party is over’, en hóe.

Ondanks een erbarmelijk slechte wedstrijd won Feyenoord de Johan Cruijff Schaal. Het duel was op voorhand al gedegradeerd tot een veredelde oefenwedstrijd. Het bleek niet mogelijk om in Rotterdam een feestelijke seizoensopening te organiseren tussen de landskampioen en de bekerwinnaar met supporters van beide kampen in De Kuip. Een regelrechte blamage voor de stad.

In het verleden werd de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal altijd gespeeld in de galmende Amsterdamse betonbak, die sinds kort ook de naam van de beroemde voetballer draagt. Het is bedoeld als opwarmertje voor de competitie en beloning voor de landskampioen en de bekerwinnaar. De interesse voor die wedstrijd was meestal niet bijster groot. Daarom bedacht de KNVB het plan om het duel voortaan te laten spelen in het stadion van de landskampioen. Dat die kampioen dit jaar Feyenoord was kwam daarbij heel mooi uit, want de supporters van de mooiste club van Nederland ziet men liever niet in die Arena. Zoals met zoveel plannetjes van de KNVB pakte het echter verkeerd uit. De Rotterdamse burgemeester en politiechef slaagden er niet in dit festijn goed te organiseren. Ze stonden de Vitesse supporters slechts 1200 kaartjes toe. Die bleven begrijpelijkerwijze uit protest weg. Daardoor was De Kuip helemaal gevuld met Feyenoord supporters en leek het op een thuiswedstrijd.

Rumoer in Vak G

Helaas betekende dat niet, dat ik op mijn vertrouwde plekje in Vak V kon zitten. Ik kon alleen een kaartje voor G bemachtigen. Daar zat ik ook toen we op schermen moesten turen naar het verloren duel met Excelsior aan het eind van vorig seizoen. Erg plezierig was het ook dit keer niet. Een paar minuten na het begin kwamen er opeens hordes nieuwe toeschouwers het vak oplopen, zoekend naar een vrije plek. Daaronder een paar elftallen met jeugdspelers van Engelse clubs als Barnsley, Burton Albion, Coventry City, Exeter City, Fleetwood Town, en Wigan Athletic. Die spelers onder 18 jaar blijken op trainingskamp, gecombineerd met een voetbaltournee in Nederland te zijn. Waarom ze allemaal in Vak G gestouwd moesten worden is mij een raadsel, want op de Olympia tribune was een heel vak leeg. Daar hadden Vitesse supporters zullen zitten. Pas na heel wat heen en weer walkie talkie verkeer tussen de beveiligers werden toeschouwers voor wie geen plek op Vak G meer was daarheen gedirigeerd. Bovendien zaten er in het vak de nodige supporters die bij iedere spannende situatie gingen staan en zo het uitzicht van iedereen achter hen belemmerden. Het zorgde al met al voor veel onrust en weinig kijkplezier.

Videoref zorgt voor opwinding

Nou was het voetbal ook niet om aan te zien. Alleen in de eerste twintig minuten speelde Feyenoord goed. We kwamen zelfs op voorsprong door een schitterende goal van Jens Toornstra. Daarna kon Vitesse makkelijk overeind blijven. Het spel van Feyenoord zakte naar een bedenkelijk peil, dat het niveau van het damesvoetbal nauwelijks overtrof. De finale van het damesvoetbal was trouwens ook heel wat spannender dan deze strijd om de Johan Cruijff schaal. Eigenlijk zorgde de videoref voor de meeste opwinding. Hoewel het aan de overkant van het veld gebeurde konden we zelfs op Vak G zien dat Karim El Ahmadi de doorgebroken Tim Matavz onreglementair neerhaalde. Scheidsrechter Makkelie floot echter niet voor een strafschop, maar liet doorspelen en even later scoorde Nicolai Jørgensen vlak voor onze neus. Zoals altijd ontplofte het stadion van vreugde, al was er bij veel mensen twijfel of hij buitenspel stond. De scheidsrechter gebaarde ook dat hij de videoref ging raadplegen. Dat duurde nogal eventjes. Makkelie ging op een gegeven moment zelf maar naar de zijlijn om de beelden te bekijken. Vervolgens leek hij naar het midden te wijzen en ontstak Vak G opnieuw in vreugde. Die pret was echter van korte duur. Het bleek dat hij alsnog een strafschop voor Vitesse gaf. Idioot laat. De Videoref is een aanwinst, maar dit soort kinderziektes moeten er wel snel uit, wil het fenomeen geaccepteerd worden door de toeschouwers in het stadion.

Een held en een nieuwe pispaal

Uiteindelijk kwam het na negentig minuten op strafschoppen aan en daarin toonde keeper Brad Jones zich wederom een held. Ook afgelopen seizoen was hij een van de steunpilaren in het kampioenselftal. Het legioen zong hem luidkeels toe. Datzelfde legioen heeft ook een nieuwe pispaal gevonden in de persoon van rechtsback Kevin Diks. Vrijwel alles wat hij deed liep verkeerd af, zwak ingrijpen, slordig balverlies. Allemaal ingrediënten die maakte dat hij moet vrezen dat hij niet de nieuwe lieveling van het publiek zal worden.

Hij zal echt beter moeten gaan spelen, net zoals heel Feyenoord trouwens, anders wordt het een heel zwaar seizoen. 

Afbeelding / Wikipedia

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel