Warm bad in de Kuip

14-8-2017 22:22

Door Hasko van Dalen

Zo zwart als het humeur van onze 'Kuip'-correspondent Hasko van Dalen na de oefenwedstrijd tegen Real Sociedad was, zo vergevingsgezind was hij na de competitiestart tegen FC Twente. Op grond van zijn verslag mogen we zomaar hopen op nóg een kampioenschap! Lees mee...

De Kuip voelde afgelopen zondag aan als een warm bad. Het zonnetje scheen uitbundig. Er was een weerzien met de vertrouwde gezichten op Vak V. We beleefden het debuut van een echte Feyenoorder. Hij haalde met zijn ploeg de eerste drie punten van het seizoen binnen.

Zo’n eerste competitiewedstrijd blijft toch altijd iets aparts. Je ziet na ene lange vakantie de vertrouwde gezichten in Vak V weer terug. We hadden wel een openingsduel tegen Real Sociedad gehad, maar toen waren er nog heel wat trouwe supporters op vakantie. Tijdens het duel om de Johan Cruijff schaal zaten we verspreid in een ander vak. In tegenstelling tot andere jaren ging het weerzien dit echter niet gepaard met het uitwisselen van onze wederzijdse vakantie belevenissen. De focus lag op prolongatie van de landstitel. Dus monsterden we onze kansen en de tegenstander. Een FC Twente dat geheel vernieuwd leek met voor ons alleen maar onbekende namen.

Nuttige zege

Ook de sterkte van Feyenoord konden we nog niet goed inschatten. Al was er geen enkele twijfel over de goede afloop. Zoals gebruikelijk werd ons optimisme wel weer danig op de proef gesteld. Vooral in de eerste helft lag het tempo veel te laag. Botteghin presteerde het om enkele keren zijn voet op de bal te zetten en eens rustig om zich heen te kijken voordat hij een pass gaf, die vervolgens meestal bij een tegenstander belandde. Wellicht was de warmte een excuus. Maar na ruim twintig minuten was het opeens smullen geblazen. Of zoals Jeroen Grueter van de NOS het verwoordde: ‘De achteloosheid waarmee Jean-Paul Boëtius de bal meenam na een pass over 50 meter. Dan is de voetbalmiddag eigenlijk al geslaagd”. Het leidde tot een schitterende goal van Nicolai Jørgensen. In de tweede helft was Feyenoord heer en meester op het veld. Het verzuimde alleen door te drukken en na de 2-1 een hogere score op het bord te zetten. Daardoor bleef het nog even spannend. Maar we waren tevreden op Vak V, ondanks het matige spel. Kevin Diks speelde zowaar goed na de pauze, Amrabat viel sterk in en op de vleugels hebben we genoeg dreiging.

De droom van Justin Bijlow

Het enige puntje van zorg voorafgaand aan de wedstrijd was trouwens de blessure van keeper Brad Jones. Vorig seizoen was hij de rots in de branding. Nu werd debutant Justin Bijlow voor de leeuwen gegooid. De vraag was hoe hij zich staande zou houden in zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau. Volgens de kenners in Vak V, die regelmatig op Varkenoord vertoeven, geen enkel probleem. Justin is een echte Feyenoorder. Hij zit al van jongs af aan bij de club. Zijn vader en broer zitten trouw bij ons in Vak V. Het vak waarin Justin zelf ook enkele jaren geleden nog steevast zat. Tijdens de wedstrijd was ook op geen enkel moment een spoortje van zenuwen bij hem te bemerken. Aan de tegengoal kon hij niets doen, dat was een zondagsschot. Terecht schoven zijn medespelers hem na afloop naar voren om als eerste de huldeblijken vanuit het vak S in ontvangst te nemen. Wellicht de start van een veelbelovende carrière onder de lat in de Kuip. Het leverde zelfs een kort interview in Studio Sport op. Beetje karig als je bedenkt dat de NOS aan het debuut van een jeugdspeler in Amsterdam direct een hele documentaire wijdde.

Het omslagmoment

In de tweede helft speelde Feyenoord iets sneller dan in het eerste deel, maar erg veel schwung zat er nog niet in. Dat veranderde allemaal door een omslagmoment dat zo typerend is voor wedstrijden in de Kuip. Scheidsrechter Gözübüyük was al enkele malen met gefluit en boegeroep bejegend, omdat hij behoorlijke charges van Twentespelers onbestraft liet. Niets bijzonders want het thuispubliek ziet het liefst voor iedere overtreding op een Feyenoordspeler een gele kaart en als het kan zelfs rood. In de 58ste minuut maakte Gözübüyük het in de ogen van de Feyenoordsupporters echter te bont. Jens Toornstra probeerde uit alle macht bij de achterlijn van Twente de bal binnen te houden om de aanval voort te kunnen zetten. Hij leek daarin te slagen, ook volgens ons op Vak V, die op vrijwel gelijke hoogte met de achterlijn zaten. De grensrechter oordeelde echter anders, waarna Jens verbaal verhaal haalde en de bal een heis gaf. Heel kinderachtig toonde Gözübüyük hem daarna de gele kaart voor zoiets onbenulligs, terwijl hij zware charges onbestraft liet. Daardoor sloeg de vlam in de pan en was iedereen opeens klaarwakker. Het publiek ging als één man achter Feyenoord staan en de spelers schroefden het tempo verder op. Nog geen drie minuten later scoorde Steven Berghuis de 2-1 uit een vrije trap van diezelfde Jens Toornstra.

Zo werd die onterecht gele kaart terecht afgestraft en zagen we andermaal de enorme kracht van het legioen, dat geen onrecht pikt. Echt een warm bad voor supporters en spelers. 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel