Zege op PSV verdrijft voor even chagrijn bij Feyenoord

3-12-2018 13:38

Door Hasko van Dalen

Feyenoord behaalde gisteren een schitterende zege op PSV. Voor het eerste sinds tijden speelde de ploeg van Giovanni van Bronckhorst een puike wedstrijd. Vooral in de eerste helft heerste de ploeg als nooit tevoren dit seizoen. Het verdreef het chagrijn bij de supporters over het slechte spel dat in de voorafgaande maanden op de grasmat werd gelegd.

In het Algemeen Dagblad stond afgelopen week een artikel waarin werd gemeld dat het in De Kuip niet meer zo kolkt als voorheen. Helemaal bezijden de waarheid was dat niet. Ook op Vak V hadden we gemerkt dat het wat stiller is geworden. Het slechte spel van de afgelopen thuiswedstrijden is daar ongetwijfeld debet aan, maar er is meer. De club lijkt zich van de achterban te vervreemden door besloten trainingen, de schimmige discussie rond Feyenoord City en het verbod op sfeeracties acties tijdens de laatste trainingen voorafgaand aan topwedstrijden. Van al dat chagrijn was echter in de topper tegen PSV niets te merken. De Kuip stond als vanouds vanaf de eerste minuut in vuur en vlam. Helaas was het sfeerteam van supportersvereniging De Feijenoorder er niet in geslaagd een geschikte locatie te vinden om een groot spandoek te fabriceren, maar er was wel een prachtige sfeeractie met vuurwerk en rookpotten. Bovendien werd er uitbundig gezwaaid met de vlaggen die door de supportersvereniging op de kuipstoeltjes waren neergelegd. Zo waren van meet af aan alle ingrediënten voor een topwedstrijd aanwezig. Ik ben één van de vele supporters die niet van vuurwerk en rookpotten tijdens de wedstrijd houdt, maar zo’n Pyroshow bij de opkomst van de spelers kan ik absoluut wél waarderen. Het is de beste manier om de eigen spelers een hart onder de riem te steken en de tegenstander wat af te bluffen. Bovendien helpt het om van De Kuip een onneembare vesting te maken.

Schitterende eerste helft

De ploeg van Giovanni van Bronckhorst stelde het legioen in de eerste helft ook niet teleur. Er werd fel en geconcentreerd verdedigd, terwijl in balbezit eindelijk eens zorgvuldig en creatief werd gehandeld.  Je zou willen dat de ploeg elke wedstrijd zo speelt. Waar we voor de wedstrijd op Vak V nog het ergste vreesden, gezien het uitermate belabberde spel tegen FC Groningen, hadden we dit keer al na een paar minuten geloof in een goede afloop. Bij de 1-0 van Nicolai Jørgensen gingen we uit ons dak, na de 2-0 van Sam Larsson kende de feestvreugde bijna geen grenzen meer. De tribunes trilden weer. Met wat geluk hadden we zelfs de 3-0 en 4-0 nog kunnen maken. Eindelijk was er eens niets te zien van de elementen waaraan we ons op Vak V zo vaak aan ergeren: trage opbouw, teveel terugspelen en matig positiespel. Pas aan het eind van de tweede helft sloop er weer iets van die oude kwalen in de ploeg. Daarmee werd direct duidelijk dat we er nog lang niet zijn. Deze ene schitterende wedstrijd is geen garantie voor de rest van het seizoen. Maar daar maalde niemand om toen het laatste fluitsignaal klonk en we de ploeg met een staande ovatie bedankten.

Feyenoord019

De schitterende zege op PSV verbloemt natuurlijk voor even de vele problemen waar onze club mee kampt. De oeverloze discussie over Feyenoord City zal ik even links laten liggen. Wie de club wat beter kent, weet dat er op meer fronten onverkwikkelijke zaken spelen. Zoals op Varkenoord, waar volgens sommige media de afgelopen jaren een ware machtsstrijd tussen Hoofd opleidingen Richard Grootscholten en de trainers van de Feyenoord Academy heerste. Het leidde er deze week toe dat Grootscholten op non-actief werd gesteld en straks van het toneel verdwijnt. Ook waren er minder leuke berichten in de media over de ruzie tussen jeugdspelers Crysensio Summerville en Mats Knoester, die escaleerde toen een opgetrommeld familielid van Summerville in het kleedlokaal een handgemeen veroorzaakte. Er werd direct door sommige bladen een link gelegd tussen dit voorval en forse nederlaag (5-3) die het team van Dirk Kuyt vlak erna leed bij hekkensluiter FC Volendam. Aan al die randzaken werd op Vak V gelukkig nauwelijks aandacht besteed. We hadden het te druk met genieten van de geweldige sfeer in De Kuip, het uitstekende spel en de fantastische overwinning. Bovendien won de ploeg van Dirk Kuyt afgelopen weekend de mini-klassieker tegen Ajax 019 met 3-2. Voor chagrijn was deze zondag dus even helemaal geen plaats.

Afbeelding / wikipedia.org

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel