Bouwen kunnen we wel

27-6-2014 12:17

Door Daniël Dee

In Rotterdam is een dode vrouw gevonden die tien jaar onopgemerkt in haar appartement lag te ontbinden. Het is een nieuw record in Nederland. Wederom heeft Rotterdam de twijfelachtige eer om zo'n lijstje aan te voeren. De stad is inmiddels Nederlands kampioen negatieve lijstjes aanvoeren, denk aan: criminaliteit, milieuvervuiling, werkeloosheid, armoede, minste moestuinen per hoofd van de bevolking als de wietkwekerijen niet worden meegerekend, etc. Het is me wat. Er is zo weinig om trots te zijn op deze stad, terwijl ik me er toch prima vermaak. Het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten, wat dat echter over mij zegt wil ik liever in het midden laten.
Het voorval van de dode vrouw is alweer een tijdje terug. De nieuwswaarde is reeds ver voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum. Toch denk ik er nog wel eens aan. Misschien omdat ik destijds een poëtische in memoriam voor haar had geschreven. Anderzijds spreekt zo'n triest voorval ook tot de verbeelding. Er moet een ongekend leed achter zitten. Dat wil ik in ieder geval graag geloven, anders is het nog zinlozer.
Onlangs bedacht ik dat er toch iets positiefs over valt te zeggen voor de stad, want tien jaar ontbinden zonder dat iemand het heeft geroken, zelfs niet de directe buren, is ook een prestatie. Het kan niet anders of de huizen in Rotterdam zijn de best geïsoleerde panden van het land. Bouwen kunnen we wel. Zo voeren we toch eens een positief lijstje aan.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel