Een geweten moet niks kosten

11-7-2013 16:42

Door Daniël Dee

Er was mij via Greenpeace ter oren gekomen dat er in de Rotterdamse haven walvisvlees van IJsland naar Japan wordt doorgevoerd. Het vlees wordt gebruikt voor luxe hondenvoer. Ik vroeg me direct af of die trouwe viervoeters dat vlees nu voor of na hun maaltijd Wagyu-vlees kregen, en of het voer met eetbaar bladgoud is gegarneerd of niet?
Inmiddels heeft het Havenbedrijf Rotterdam, na enige commotie en een petitie met ruim een miljoen ondertekenaars, de reders en terminal operators gevraagd te stoppen met het walvisvleestransport via Rotterdam. Vragen kost tenslotte geen geld. Dit had tot gevolg dat Samskip, de reder die dat vlees verscheepte, naar Hamburg is uitgeweken. Een geweten is prima, maar het mag niets kosten. En als de storm van verontwaardiging weer geluwd is, zal het me niets verbazen als Samskip weer stilletjes de praktijken zal voortzetten in de Rotterdamse haven.
Het Havenbedrijf Rotterdam is dan ook niet van plan om reders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Of zoals hun woordvoerder Sjaak Poppe in de Volkskrant zei: 'Dat wordt een glijdende schaal. Wij verhuren stukken grond aan bedrijven. Overheid en politiek zijn er voor regels en toezicht. Wij gaan ook geen producten van kinderarbeid weren van naaiateliers uit Bangladesh.' Met andere woorden: wij zijn niet verantwoordelijk. Schuif die rompslomp maar af. Een echte VOC-mentaliteit en gelijk heeft hij. Vrouwen-, drugs- en wapenhandel, bloeddiamanten en chocolade van slavenplantages, gadgets die in elkaar gezet zijn door Chinese kindervingertjes, illegale diersoorten, dvd's met alle seizoenen van Ron's Honeymoonquiz mogen ze van mij allemaal via de havens vervoeren. Ik zal er niet minder om slapen, zolang ik maar niet word lastig gevallen. Als wij het achter de dijken maar goed hebben en na ons de zondvloed, toch? En met deze crisis zijn de tijden voor ons ook niet zo makkelijk. Ik hoop alleen dat mijn dochters later niet te veel moeilijke vragen gaan stellen.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel