Het imago van Rotterdam

11-7-2013 19:09

Door Daniël Dee

In de centrale bibliotheek (alias de stofzuiger, de buisbaby, de gasfabriek, de ijstaart, de sneeuwberg) werd ik geïnterviewd als een van de smaakmakers uit de stad over het imago van Rotterdam. Je vraagt je af waarom? Alsof ik daar iets van weet? Alsof ik een smaakmaker ben?
Ik sputterde, mompelde, hakkelde en verhaspelde dat het een aard had, omdat ik er niet uitkwam, zonder te vervallen in de aloude clichés van opgerolde mouwen en niet lullen maar poetsen of de andere kant van de medaille: dat we al jaren de verkeerde lijstjes aanvoeren.
De interviewer zei, terwijl hij mijn schedel onder de felle lampen bekeek: 'We hebben hier met een potentiële glimmer te maken.'
Een potentiële glimmer was ik nog nooit genoemd in mijn leven, toch zou ik die kwalificatie nooit op mijn cv zetten.
De filmopnames van het interview waren bedoeld voor intern gebruik bij de gemeente, dus als het nooit meer goedkomt met Rotterdam, dan zal ik de hand in eigen boezem steken en een gedeelte van de schuld op me nemen.
Na afloop van het interview was buiten op de Binnenrotte de markt in volle gang. De mensen kuierden gemoedelijk; de aanblik was daardoor kneuterig. 'Gemoedelijk' en 'kneuterig' waren geen termen die ik gebruikt had om het imago van de stad te omschrijven.
Terwijl ik me in de menigte begaf en langs de stalletjes liep, hoorde ik twee Surinaamse meisjes voor me praten.
De ene zei: 'Weet je nog die keer dat ik door de duivel bezeten was?'
De ander zei: 'Dat was leipe shit, joh.'
Waarna de eerste weer zei: 'Uhuh, maar daardoor zijn we wel voor eeuwig met elkaar verbonden.'
Waarop de tweede weer antwoordde: 'Bff's for life.'
Eenmaal thuis kreeg ik trek in stroopwafelkruimels en vroeg me af of die eigenlijk nog wel op de markt verkochten werden. De nieuwe haring hoefde ik in ieder geval niet, want die vond ik dit jaar niet te vreten.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel