Hun snavels hautain glimmend

18-7-2013 18:16

Door Daniël Dee

Het stalen ros is het transportmiddel van mijn keuze. Stel je geen flitsende racefiets voor met een ranke jongeling op het zadel. Ik bezit slechts een zwarte opoefiets die beter bestempeld kan worden als barrel en 'rank' is niet een woord dat mijn gestalte accuraat omschrijft. Desalniettemin fiets ik praktisch alles, simpelweg omdat ik bang ben voor de dood. Bewegen schijnt gezond te zijn en gezonde mensen leven langer, dus vandaar. Evenmin heb ik de liquiditeiten om een auto te kunnen bekostigen, of zelfs maar een rijbewijs.
Wat mij de laatste tijd vooral tijdens het fietsen opvalt is dat duiven steeds brutaler lijken te worden; brutaler, laconieker, arroganter en dikker. Bij elke fietstocht komt het wel een paar keer voor dat er een aantal duiven op de weg zit en niet van zins is de moeite te nemen om voor het naderend verkeer op te vliegen; hun snavels hautain glimmend van de patat met mayo die ze net naar binnen hebben geschrokt in de lucht gestoken. Tengere Turkse tortels lijken voorgoed uit het straatbeeld verdwenen, ik zie alleen nog maar obesitasduiven wat de klok slaat. Dat komt door het voedsel dat wij zelf weggooien en zij dus verorberen. Voedsel dat vol hormonen zit, waardoor onze soort alreeds aan overgewicht lijdt. Ik vermoed dat die hormonen het skelet van die duiven dusdanig versterken dat ze niet meer bang hoeven te zijn om aangereden te worden. Een botsing levert hooguit nog wat blikschade op in plaats van een prutje bloed en veren. Daarom gaan ze ook niet of nauwelijks, en dan altijd ijzig kalm en net iets te lijzig, uit de weg als er een voertuig aankomt.
Laatst kon ik zo'n duif nog op het laatste moment ontwijken, maar door mijn manoeuvre maakte ik een glijder op het wegdek. Terwijl ik op het plaveisel lag met de fiets half over me heen, kwam de duif in kwestie naar me toe gestapt en keek me aan met een blik van 'En dit is nog maar het begin'.
Dat er een nieuwe oorlog op komst is staat buiten kijf, maar de vijand zal een andere zijn dan iedereen verwacht.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel