Hoe Rotterdamse Neelie de ideologische PvdA-veren afrukte

28-7-2017 21:34

Door Gastauteur

Manuel Kneepkens over de invloed van waarzeggers en horoscooptrekkers

Bram Peper is een typische vrouwenman. De vrouw, waarmee hij op een bepaald moment is, die bepaalt hem. Is die vrouw lid van D66 zoals zijn ex-echtgenote Gusta, dan is Bram plots een soort erelid van D66; is die vrouw VVD-lid, zoals Neelie Kroes, dan blijkt Bram plots een soort erelid van de VVD. Dat laatste was goed te merken aan de beruchte Den Uyl-lezing van Wim Kok. Die is geschreven door Bram Peper. Dat is publiek geheim. Wim Kok was eigenlijk bij die gelegenheid niet meer dan een soort buiksprekerspop van Bram. In die rede schudde Kok ‘de ideologische veren af'. Plots was de PvdA geen sociaal-democratische partij meer, maar… ja, wat eigenlijk? Een soort VVD voor de lagere klassen?

Wat blijkt? Bram heeft het inmiddels openlijk toegegeven, die inmiddels beruchte uitdrukking ‘de ideologische veren afschudden’ is van Neelie afkomstig. Ongelofelijk, dé cruciale zin in Kok’s Den Uyl-lezing van 11 april 1995, geschreven door een vrije markt–fundamentaliste!. Geen wonder, dat het met de PvdA sindsdien almaar bergafwaars is gegaan. Momenteel telt die eens zo omvangrijke en machtige volkspartij zelfs nog maar negen schamele zetels in de Tweede Kamer. Mocht Neelie tijdens ‘het paarse huwelijk’ grote invloed op Bram hebben gehad, en in het verlengde daarvan op de PvdA, zelf blijkt ze toen onder nòg grotere invloed van… waarzeggers en horoscooptrekkers te hebben gestaan! En niet zo’n beetje! In het boek 'Neelie Kroes, hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa werd’ van Stan de Jong en Koen Voskuil, worden er liefst vijf genoemd. Te beginnen met Simon Suiker, kappersknecht en levenspartner van de societykapper Rene Uijl, in wiens salon Neelie haar permanentje placht te laten optutten. Vervolgens de Amsterdamse astroloog Roesing Jobst alias Wolf Manus alias Max Delphi, die behalve een keur aan hoofdstedelijke showbizzfiguren, ook prinses Irene als klant blijkt te hebben. En dan ook nog Lenie Drent, de huisastroloog van Jan Dirk Paarlberg, de vastgoedmagnaat op wiens chique kasteel Bolenstein Neelie jarenlang een prachtig kantoorverblijf had. Gratis! De goedheid van vastgoedmagnaten kent geen grenzen. Deze Paarlberg, een tijdlang de trotse eigenaar van onder andere de Euromast is inmiddels veroordeeld tot vier en haf jaar gevangenisstraf wegens… hand- en spandiensten aan de Nederlandse onderwereld (o. a. aan Willem Holleeder). Zeg mij wie je vrienden zijn en ik zeg je wie je bent.

Ook door twee personen uit haar zo geliefde Indonesië heeft Neelie zich geestelijk laten ‘helpen’. Peper daarover: ‘Er was een man in Jakarta, een Indonesisch onderwijzer. Die meneer maakte grafiekjes over wanneer het slecht of goed met je ging, met een tijdbalkje erbij, en die nam Neelie dan mee. Ze koesterde daar klaarblijkelijk een groot vertrouwen in’. Een vijfde spirituele adviseur van Kroes komt eveneens uit Indonesië en is een man van groot gewicht. Het is de Indonesische viersterrenadmiraal Muhammed Arifin, de inmiddels overleden marinebevelhebber onder president Soeharto. Peper: ‘Die bevroeg ze ook en belde ze op. Want ook die Arifin had de Gave.' Geen wonder dat die Den Uyl-lezing van Kok (en Bram) zo wonderlijk was! Het was immers eenindirect product van pure sterrenwichelarij!

Is "Neelie Horoscopie” een incident of is het ‘t topje van een ijsberg? Of… in hoeverre staat de Nederlandse politiek onder invloed van waarzeggerij, e.d? Wij weten het niet. Er is nooit onderzoek naar gedaan. Noch wetenschappelijk, noch journalistiek. Een enkele keer komt zo’n zaak toch boven water en dan blijkt die invloed niet gering. Denk maar aan de Gré Hofmans affaire. Koningin Juliana was bevriend geraakt  met de gebedsgenezeres Gré Hofmans. Onder haar invloed begon Majesteit.. pacifistische taal uit te slaan. En dat tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog! Wat moest bondgenoot Amerika wel van ons denken? De troon wankelde.

Gré Hofmans betrof het Koningshuis, maar hoe zit het met onze verdere bestuurlijke instituties? Is de waanzinnig hoge bezuiniging van achttien miljard, die het kabinet Rutte II zich in het recent verleden tot taak heeft gesteld en ook rücksichtslos heeft uitgevoerd, en waardoor vooral onze zorg op een bedenkelijk peil is geraakt, soms gegrond op bijziend geloer van premier Mark Rutte in een glazen bol? Je zou het haast gaan denken. En hoe zit dat met onze provinciale en lokale overheden? Komt daar geen obscurantisme voor? Lees en huiver.

Zelf heb ik éénmaal tijdens mijn twaalfjarig lidmaatschap van de Raad van Rotterdam met een geheel op grond van sterrenwichelarij genomen besluit te maken gehad. De raad moest kiezen tussen twee kandidaten voor de functie Hoofd Gemeentelijke Rekenkamer. Beide mannen hadden een prima cv. In de raad lag het ongeveer fifty-fifty. De oppositie, in die dagen bijzonder klein - de SP, mijn eigen Stadspartij en de Ouderenpartij - moest de doorslag geven. Wij, de oppositie, mochten ons van onze toenmalige burgemeester Bram Peper tien minuten uit de vergadering terugtrekken in de koffiekamer voor nader overleg. De toenmalige fractievoorzitter van de ouderenpartij, Nel Overhand, was astrologe. Zij stelde voor de horoscoop van beide kandidaten te trekken. ‘Doe maar, Nel,’ zeiden wij. 'Want wij weten het ook niet.’ Bleek het sterrenbeeld van A. duidelijk gunstiger dan dat van B! Dus stemden wij voor A., die het vervolgens ook is geworden. Tot op heden tot grote tevredenheid van iedereen. A. is een buitengewoon rationeel persoon gebleken, een échte rekenmeester. Als de goede man ooit te horen krijgt dat hij gekozen is op grond van zoiets obscurantistisch als sterrenwichelarij, krijgt hij vast en zeker een hartaanval.

Dus lezer, hou het bovenstaande voor u en vertel het niet verder.

Afbeelding / Wikipedia

Rubriek Gastbijdrage

Gastauteur

We vragen met enige regelmaat aan bekende of minder bekende Rotterdammers om een bijdrage te leveren aan Stadslog. Of dergelijke Rotterdammers komen zèlf met relevante stukk...

Bekijk profiel