In de voetsporen van Bordewijk...

21-10-2018 10:40

Door Gastauteur

Manuel Kneepkens kondigt kersverse, Rotterdamse roman aan

Dit stuk is gewijd aan Hans Tweekanters. Dit is niet zomaar een woordspeling, want er zitten aan Hans Kanters daadwerkelijk twee kanten. En ik kan het weten, want diezelfde kanten zitten ook aan mij. Wij zijn namelijk beiden juristen, waarvan de grote liefde de letterkunde is Zo hebben wij elkaar ontmoet, lang,  lang geleden. Dat was begin jaren zestig in Leiden. Twee juridische studenten met literaire aspiraties. Twee juristen . Twee tweekanters Jurist èn literator zijn, dat is vandaag de dag uitzonderlijk.  Ooit was dat bepaald anders, want toen was er nog een ware literaire traditie onder juristen. Denk aan Jacq Bloem, denk aan Hendrik Marsman , denk aan Ferdinand Bordewijk.. En de naam van Bordewijk noem ik haar natuurlijk niet voor niks , want Bordewijk is immers de schrijver van wat ongetwijfeld grootste en voornaamste Rotterdamse roman is, Karakter.

Maar die traditie van de jurist-literator lijkt wel voorgoed voorbij. Ook bij de criminologen, de verwanten van de strafrechtjuristen, waartoe ik zelf behoor, is die traditie voorbij. In mijn tijd had je in Leiden Willem Nagel alias J.B.Charles en zijn adept Ronni Dessaur, de schijfster Andreas Burnier. Maar ook de traditie van de criminoloog-literator is voorbij. Er is veel criminaliteit in de wereld en dat dient allemaal nauwkeurig bestudeerd! Er komen ook steeds nieuwe vormen van criminaliteit bij zoals cybercriminaliteit, waarna wetenschappelijk onderzoek en waarop wetenschappelijke reflectie dringend gewenst is.

Ik wijt het wat de juristen betreft aan de buitensporige scheepslading jurisprudentie, die het juridisch systeem heden verwekt en die nauwelijks bij te houden is… Het is voorbij. Onze huidige literatoren stammen voornamelijk uit de  journalistieke wereld en het onderwijs. Het is niets anders

Het bijzondere van Hans Kanters is… dat hij zojuist een Rotterdamse roman heeft geschreven, die het lezen meer dan waard blijkt!. Daarmee treedt de jurist-literator Kanters in de voetsporen van zijn grote voorganger de jurist-literator Bordewijk. Die heden op twee plaatsen in Rotterdam geëerd wordt. Met een kleine buste op sokkel nabij restaurant de Heuvel in het Park aan de Maas en met een plaquette in de Safltevenstraat, die Bordewijks novelle Bint tot onderwerp heeft. In die novelle blijkt Bint immers te wonen in de Saftlevenstraat. In Kanters ‘De Danser van  Katendrecht’ is niet de ’bokswereld’ van een weerspannige middelbare schoolklas in de Jaren Dertig, maar de échte bokswereld aan de orde.

Tegenwoordig pleegt Rotterdam  zich als Voetbalstad van Nederland te afficheren. Met liefst drie voetbalclubs in de Eredivisie, Feijenoord , Excelsior en Sparta ( de laatste twee dan weer erin, dan weer eruit, dat wel…) is dat verdedigbaar. Maar Rotterdam is zeer zeker óók de Boksstad van Nederland. Mijns inziens drukt de bokssport zelfs meer de ‘ziel’ uit van Rotterdam, dan het voetbal. Zeker de rauwe ziel van het vooroorlogse arbeiders-Rotterdam , ongeveer de periode, met een uitloop tot 1947, die Kanters  in zijn roman behandelt. De inhoud van de Dansers van Katendrecht gaat als volgt:

Jaap Waterschoot is een getalenteer HBS-er, die in de crisis jaren voor de Tweede Wereldoorlog geen enkele kans op een baan heeft. Hij gaat boksen. De legendarische Bep van Klaveren ziet wat in hem. Hij mag diens sparring-partner worden. Vervolgens krijgt Jaap Waterschoot, de Danser van Katendrecht, lucratieve aanbiedingen voor allerlei bokswedstrijden, waarin hij zich succesvol weet te weren. Tenslotte mag hij Nederland vertegenwoordigen op de beruchte Olympische Spelen in Nazi-Duitsland in 1936, in Berlijn.Hij reist van Klaveren achterna naar Amerika, waar hij gedwongen is te blijven omdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Daar in de VS weet hij zich al boksend overeind te houden in een wereld vol raciaal geweld en… matchfixing! Op afstand moet hij beleven, hoe zijn geliefde Rotterdam wordt platgebombardeerd.

Een boek met een uppercut….

Hans Kanters, de Danser van Katendrecht, 2018 , uitgeverij TIC  www.uitgeverijtic.nl
ISBN 978-94-91561-95-5
prijs: 19.90

Zondag 28 Oktober a.s., De Dag van de Rotterdamse Geschiedenis, houdt Hans Kanters een lezing in Verhalenhuis Belvédère ( Rechthuislaan 1, Rotterdam- Katendrecht ) over “Vergeten verzet in Rotterdam’ , met name over de Rotterdamse verzetsheld Niek van Apeldoorn.

Bosch & De Jong, boekverkopers op Katendrecht, zijn dan aanwezig met het boek ‘De Danser van Katendrecht.’. Hans Kanters signeert...

Aanvang: 15 uur. Toegang: gratis

Afbeelding / wikipedia.org

Rubriek Gastbijdrage

Gastauteur

We vragen met enige regelmaat aan bekende of minder bekende Rotterdammers om een bijdrage te leveren aan Stadslog. Of dergelijke Rotterdammers komen zèlf met relevante stukk...

Bekijk profiel