Rotterdamse politiek stevent af op etnische versplintering

5-7-2017 09:39

Door Gastauteur

actuele analyse over de weg naar 'onbestuurbaarheid', door ex-politicus Manuel Kneepkens

Het is crisis op het Stadhuis aan de Coolsingel. Leefbaar Rotterdam moest zijn excuus-Marokkaan Mo Anfal  afstaan aan de lokale, (gematigde) moslimpartij Nida. Gevolg: het College van  B&W, bestaande uit Leefbaar Rotterdam, CDA en D66, verloor de meerderheid in de raad, een meerderheid die slechts een zetel groot was, en wankelt. Dreigt er onbestuurbaarheid in Rotterdam? Te vrezen valt namelijk dat de vermoedelijke uitslag van gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar de situatie alleen maar zal verergeren. Want Rotterdam profileert etnisch en versplintert bovendien!

Na het vertrek van Anfal immers is Leefbaar Rotterdam weer de  grote ‘Blankenpartij’, die het in feite altijd al was. Maar de lokale rechts-populistische partij krijgt geduchte concurrentie. Geert Wilders komt met zijn PVV naar Rotterdam. Wilders vindt Leefbaar namelijk te slap geworden wat anti-moslim-optreden betreft... Leefbaar Rotterdam, altijd al nostalgisch naar Pim Fortuyn, gaat nu als tegenzet de samenwerking met Thierry Baudet aan. En inderdaad dandy Baudet heeft veel meer de Pim-factor dan Geert Wilders. Het rechtspopulisme snakt blijkbaar hevig naar een andere heer. Hoe dan ook, de rechtspopulisten in Rotterdam wacht verspintering.

Bij de landelijke verkiezingen scoorde de nieuwe partij Denk hoog in Rotterdam. Op grond van die cijfers komt Denk zeker in de gemeenteraad. Denk is in feite een ‘Turkse’ partij. Het etnisch succes van Denk zal ten koste gaan van Nida, de partij van Nourdin El Ouali en nu ook Mohammed Anfal. De aanhang van die partij zal van dan af aan voornamelijk uit Marokkaanse Nederlanders gaan bestaan. En dan hebben we het nog niets eens gehad over Sylvana Simons met haar partij Artikel 1; die kan hoge ogen gooien in Rotterdam. Aan de landelijke verkiezingen deed zij te laat mee. Daardoor bleef succes uit. Maar in Amsterdam scoorde zij zeer hoog in de Bijlmer. Ook bij ons in Rotterdam wonen nogal wat Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders! Een à twee zetels moet lukken.

En dan hebben we nog 50+ ... ( ‘in maart worden alle oudjes krols…’) Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen namen liefst drie ouderenpartijen deel. Die concurreerden elkaar toen de tent uit. Samen waren ze goed voor ruim een zetel. Ditmaal is er dus slechts 50+. Die partij komt dus óók in de raad. En kan daar aanschuiven naast de al bestaande eenzetelpartijen Partij voor de Dieren en CU/SGP. Versplintering alom!

De ‘gewone’ partijen, VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks en SP zullen alle zeilen moeten bijzetten om zich tegenover de hierboven geschetste etnische Sturm und Drang  te kunnen handhaven. Uitbreiding van hun zetelaantal zit er nauwelijks in. Na maart 2018 een College van B&W samenstellen, dat effectief aan de slag kan voor Rotterdam, dus: steunend op een meerderheid in de gemeenteraad…  dat wordt een vrijwel onmogelijke klus. 

Afbeelding / www.prachtigpekela.nl

Rubriek Gastbijdrage

Gastauteur

We vragen met enige regelmaat aan bekende of minder bekende Rotterdammers om een bijdrage te leveren aan Stadslog. Of dergelijke Rotterdammers komen zèlf met relevante stukk...

Bekijk profiel