020 de Delftsblauw-stores, 010 de shisha-lounges

17-11-2016 11:44

Door @SLAM

Platte toeristencultuur waait over uit Amsterdam, als we geen 'ho' zeggen 

Een poosje geleden fietste ik op een OV-fiets door Amsterdam, ik was als Rotterdammer te gast. Samen met een collega uit Amsterdam op weg naar een etentje. Vlak voor hem slingerde een meisje onhandig met haar fiets, waarop hij haar de volle laag gaf. Met schaamrood op mijn kaken probeerde ik het meisje, duidelijk een toerist, uit te leggen dat het misschien best gevaarlijk was wat zij deed, maar het ook weer geen grote ramp was. Tsja, toeristen op de fiets in Amsterdam…

Een week later reed ik op mijn eigen tweewieler over de Coolsingel. Ik haalde een veelvoud van dit soort types op huurfietsen in. Het waren duidelijk toeristen, die al slingerend en remmend op zoek waren naar de Markthal of misschien de Euromast. Ik stoorde mij hieraan en plotseling begreep ik die mopperende Amsterdammers. Dagelijks toeristen in je stad die gevaarlijk zijn in het verkeer, zich vaak dronken of stoned door de straten begeven en jouw stad gebruiken als een goedkope uitgaansgelegenheid is geen pretje. Eberhard van der Laan, de burgermeester van Amsterdam, gaat om die reden toerisme aanpakken. Er worden beperkingen gesteld aan Airbnb, men mag maximaal zestig dagen per jaar verhuren. Ook worden de plannen voor extra hotels nog eens goed tegen het licht gehouden. Begin dit jaar sprak Van der Laan in het Parool al uit: “Toerist, slaap in Rotterdam.” De spreiding van toerisme zou druk in Amsterdam wegnemen. Aboutaleb zou dan van de treinrit een culturele belevenis maken, met muziek en artiesten. Kortom, het toeristencircus komt langzaam richting de stad aan de Nieuwe Maas.

En dan de verschraling van het winkelaanbod. Als je door Amsterdam loopt, dan word je doodgegooid met de tulpenwinkels, de kaaswinkeltjes en de wafel- en ijswinkeltjes met mega-Nutellapotten. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. De identiteit van de stad wordt langzaam de identiteit van de toerist: plat en té makkelijk.

Laten we Rotterdam beschermen tegen het probleem van Amsterdam. Bewaak de cultuur van Rotterdam. Bescherm ons cultureel erfgoed en voorkom dat onze belwinkels, Turkse bakkerijtjes, shisha-lounges, hair-extensionwinkels en kapsalon-snackbars worden vervangen door wafelshops, tulpenbollenzaakjes, Delfts Blauwstores en kaaswinkeltjes.  

Rubriek Geenszins blind

@SLAM

@SLAM fungeert al sinds zijn geboorte als Rotterdammer. De liefde voor Rotterdam steekt hij niet onder stoelen of tafels (vrij naar Wijnschenk), maar is geenszins blind voor achter...

Bekijk profiel