De bijnaam van de Markthal

3-10-2014 20:48

Door @SLAM

Korte beschouwing over de Rotterdamse voorliefde voor bijnamen en de 'ideale oplossing' voor het nieuwe icoon de Markthal

 

Het is typisch Rotterdams om bijnamen te geven aan gebouwen, beelden of mensen die er toe doen. Zo staat De Verwoeste Stad ook wel bekend als 'Jan Gat' en weet iedere Rotterdammer wie 'De Kromme' is. Maar één ding hebben 'De Speculaasjes', 'De Boogjes', 'Het Blaakse Bos', 'Het Kasteel', 'De Kuip', 'IJzeren Rinus' en 'Zimmerman's draaiorgel' met elkaar gemeen. Ze ontstonden spontaan.

 

Tegenwoordig mag je klikken en stemmen. Digitale democratie! Zo werd via internetstemming het nieuwe Centraal Station omgedoopt tot 'Station Kapsalon'. Het aantal stemmen viel een beetje tegen. Van de in totaal 3427 stemmen, kozen slechts 972 mensen voor 'Station Kapsalon'. Dat betekent dat 99,8% van alle Rotterdammers niet op deze naam heeft gestemd. Toch was het groot nieuws. De Spitsen, Metro's, AD's en Havenloodsen van deze wereld konden hun komkommertijdkolommen weer vullen. Uiteindelijk noemen we het station met zijn allen Centraal, CS, Rotterdam Centraal, of gewoon Centraal Station.

 

En ja hoor, ook de Markthal moet er aan geloven. Op ScheurmailRotterdam.nl kunnen de drie man en een paardenkop  hun stem weer uitbrengen. De lijst bevat weinig creatieve namen als 'Koopboog', 'De Vreetmagneet', 'Het Hoefijzer' en 'De Maasmall'.

 

Onze burgemeester, die  - in tegenstelling tot 'Station Kapsalon' -  niet door de Rotterdammer gekozen is, behoort ook tot de halve procent Rotterdammers die zich druk maakt om een bijnaam voor de Markthal. Ogenschijnlijk onbewust van het geringe aantal stemmen van eerdere 'verkiezingen' noemt hij het een 'bijnamencircus'. Ahmed Aboutaleb heeft zelfs zijn kostbare tijd besteed aan het schrijven van een column in de Metro. Laat het een historische, waardige bijnaam worden, suggereert hij met enige dwang. Want vroeger stond er een boerderijtje op deze plek waar een koe graasde en waar men een kropje sla verbouwde. Hij sluit af met de woorden die geleend lijken te zijn van De IJzeren Tulp: de cirkel is rond.

 

Maar beste Scheurmailkalender en beste Burgemeester Zonder Bijnaam, een bijnaam ontstaat vanzelf als je er toe doet. Verkiezingen zijn overbodig. En dus, als de Markthal er toe doet dan ontstaat er vanzelf een bijnaam.

 

Of niet. Want misschien is de beste bijnaam voor de Markthal wel gewoon Markthal. Het is namelijk een markt in een hal. 

 

Afbeelding / www.architectuur.org

Rubriek Geenszins blind

@SLAM

@SLAM fungeert al sinds zijn geboorte als Rotterdammer. De liefde voor Rotterdam steekt hij niet onder stoelen of tafels (vrij naar Wijnschenk), maar is geenszins blind voor achter...

Bekijk profiel