De laatste scherf van Perron Nul

5-9-2012 22:56

Door @SLAM

Opkomst & ondergang van een gezichtsbepalend fietstunneltje
 
Het is alweer even geleden, maar opeens was hij er niet meer, dat handige tunneltje dat voor fietsers de belangrijkste ader was tussen Noord en het centrum van Rotterdam. Niet voor het niets het 'fietstunneltje' genoemd. Want er doorheen fietsen was wat je deed. Vooral de centrumzijde was jarenlang obscuur, donker en een beetje ongemakkelijk. 
 
Het fietstunneltje leende zich er bij uitstek voor om 's nachts met dronken hersens eens goed het achterste van je keel te laten horen. Het tunneltje echode als geen ander. Maar soms was het best spannend. Wanneer je in je eentje door het kanaaltje onder de sporen fietste en je was eenmaal halverwege, dan kon je niet meer terug. Ongeacht welke vage figuren zich vanuit de andere zijde je tegemoet kwamen. 
 
Grote gaten in de muren
En toen kwam de gedaantewisseling. Het fietstunneltje werd een tunneltje. De strepen verdwenen, er kwamen grote gaten in de muren met daarachter trappen naar de perrons, met onderweg naar boven de grootste moeren die ik ooit gezien heb. Massa's mensen begeven zich nu door de sleuf. Ze rennen, ze vliegen, strompelen en twijfelen. Maar ze fietsen nooit. Dat mag niet. Sterker nog, tijdens de spits is het zelfs voor wandelaars verboden met de fiets aan de hand zich in de tunnel te begeven. Groen Links heeft nog gepleit voor een alternatief: een brug over de sporen. Deze is er nooit gekomen. Er zit niets anders op dan omfietsen. 
 
De afgelopen jaren zijn er twee fenomenen bijgekomen. De eerste is die van de aan-de-verkeerde-kant-lopers. Ze komen van de rechterkant van het perron en moeten naar links, of andersom. Vreemd genoeg worden ze getolereerd, zolang ze maar niet met twee of meer dik gaan wandelen. 
 
De verkeerdloper
Het tweede fenomeen is de verkeerdloper. Iedere minuut is er wel een. De verkeerdloper - je raadt het al - loopt de verkeerde kant op in de tunnel. Zonder enig orientatiegevoel komt hij van het perron af om pas aan het eind van de tunnel te beseffen dat hij niet noord, maar zuid gaat. Of niet zuid maar noord. Met een zucht draaien ze zich om, of stoppen plotseling om met het risico op een botsing. De verkeerdloper ziet het licht aan het verkeerde eind van de tunnel. 
 
Dominee Visser zei bij het verdwijnen van Perron Nul: "'Het echte leven van ruigheid, liefde, haat, lust en onlust werd hier geleefd. Deze plek hield ieder een spiegel voor: zo ben jij ook. Maar we hebben de spiegel kapot gegooid." Het tunneltje is misschien nog de laatste scherf van de spiegel die doet denken aan Perron Nul. Met de bouw van het nieuwe station, dat gestaag vordert, zal het niet lang meer duren dat ook het voormalig fietstunneltje - nu voetgangerstunneltje - zal verdwijnen.

Rubriek Geenszins blind

@SLAM

@SLAM fungeert al sinds zijn geboorte als Rotterdammer. De liefde voor Rotterdam steekt hij niet onder stoelen of tafels (vrij naar Wijnschenk), maar is geenszins blind voor achter...

Bekijk profiel