Hoe de politie zèlf steelt & mijn identiteit in pikte

30-3-2015 00:21

Door @SLAM

Veelzeggend relaas uit alledaagse praktijk over de gevoelige verhouding overheid-burger
 
Diefstal 1.
Natuurlijk had ik minstens tien bier op. Wat wil je als je in 020 met wat collega's bij Loetje steak gaat eten? Bij het afrekenen ging het bijna mis. De serveerster sloeg 'per ongeluk' honderd euro teveel aan. Die beschonken mannen hebben dat vast niet door, dacht ze met zelfs in haar hoofd dat lelijke accentje. Maar hé, tien bier of niet; we blijven scherp. Wij laten ons niet bestelen. En zo luidruchtig waren we nu ook weer niet. Zonder blikken of blozen trok ze 100 euro uit haar kassa en overhandigde het ons. 'Foutje'.
Diefstal 2.
Middernacht was inmiddels ver achter mij en ik fietste van Centraal Station naar huis. Op de stoep zag ik een man op zijn knieën zitten. Minstens een kop groter dan ik. Hij rommelde onhandig aan een fiets. Eenmaal voorbijgefietst viel het mij op dat hij het slot nóg niet open had gekregen. Mogelijk betrof het een cijferslot, in combinatie met een vergeetachtige slungel. Maar toch klopte er iets niet. Was ik getuige van een misdaad? Ik tikte 1-1-2 op mijn smartphone. Nog nooit in mijn leven heb ik zo snel politie ter plekke gezien. Niet één wagen, maar twee busjes waren in een mum van tijd ter plekke. De meldkamer had ik nog aan de lijn. De dief gepakt, met in zijn bezit een gestolen fiets.
 
Diefstal 3.
De meldkamer vroeg mijn gegevens. Ik gaf ze door, met de verzekering dat deze niet met de fietsendief gedeeld zouden worden. Nee hoor meneer, dat is alleen voor onze administratie. Even later belde een andere agent met de vraag of ik het hele schouwspel nog een keer uit de doeken wilde doen. Als check stelde ik nog een keer de vraag over mijn persoonlijke gegevens. Nee meneer, was het antwoord, uw naam en geboortedatum komen in het proces verbaal. Daar kunnen we niets aan doen, dat is nu eenmaal de procedure. Zodra het voor de rechter komt, dan zijn al uw gegevens op te vragen door de verdachte.
 
Resumerend. Een serveerster die honderd euro probeert te stelen. Mislukt. Een fietsendief die er met een fiets vandoor gaat. Gepakt. Politieagent 16484 (hij wilde zijn naam niet noemen) die mijn gegevens ontvreemd en deelt met een crimineel. Loopt nog vrij rond.
 
Ik ben bestolen door een agent. En mijn gegevens liggen bij een crimineel.
 
Wat zal ik doen als ik weer getuige ben van een criminele activiteit?
 

Rubriek Geenszins blind

@SLAM

@SLAM fungeert al sinds zijn geboorte als Rotterdammer. De liefde voor Rotterdam steekt hij niet onder stoelen of tafels (vrij naar Wijnschenk), maar is geenszins blind voor achter...

Bekijk profiel