ANNIE M.G. SCHMIDT, IK HEB HAAR NOOIT GEMOGEN

26-7-2014 15:09

Door Stefan van Hoek

Serieuze aanklacht tegen Dikkertje Dap & zijn schepper

 

In het kinderliedje over Dikkertje Dap is altijd onderbelicht gebleven dat de giraf in kwestie diabetes had.

 

Dat kon ook bijna niet anders. Iedere ochtend kwam Dikkertje Dap om kwart voor (of half, of kwart over, daar wil ik af wezen, want ik heb nooit de aandrang gevoeld om dat feit te googlen, aangezien me dat Dikkertje Dap en zeker zijn geestelijk moeder Annie M.G. te veel eer toegewuifd zou zijn) zeven om de giraf een klontje suiker te geven.

Kijk, dat Dikkertje Dap het altijd heeft volgehouden dat iedere dag te doen; niets anders dan hulde voor zijn vasthoudendheid en discipline, zeker gezien zijn leeftijd en postuur. Ook netjes dat hij altijd al zo vroeg zijn bed uit was. Maar volstrekt onverantwoordelijk probleemjeugdgedrag was het welbeschouwd wel van Dikkertje Dap. Dat beest overvoeren met suikers en dan ook nog niet eens de nek en de rest van het gestel van het beest trainen door het klontje de ene dag daar in het verblijf en dan weer eens op een geheel andere plaats neer te leggen of werpen. Nee, gewoon de trap op en het dier hoefde alleen maar zijn mond open te doen. Hap, slik, weg. Tenminste “weg”. Zo'n klontje heeft natuurlijk nog wel een eindje af te reizen door een nek van die lengte, alvorens het de maag bereikt.

 

Het gebit van die giraf zal er trouwens vast ook niet meer uit hebben gezien, van al die suiker. Dikkertje Dap had best voor meer variatie kunnen kiezen. De ene dag een klontje, de andere dag iets hartigs. Een mueslireep, of zo.

 

Bovendien, zo rijst de vraag, hoe kan het eigenlijk dat Dikkertje Dap altijd zo'n obees kereltje is gebleven, als hij elke ochtend die trap ter hoogte van de giraf op en af moest? Kwamen de olifanten Dikkertje Dap later op de dag bijvoeren met vier Big Macs?

 

En dan maakt het me verder niet uit dat Annie M.G. Schmidt uit Bakfietseradeel kwam, waar ze met dat Artis in vergelijking tot Blijdorp echt een belachelijk zielig klein dierentuintje hebben, dat te alhiero in de verste verte niet voor het predicaat 'gaarde' in aanmerking zou komen. Ook als Annie uit Rotterdam was gekomen, had ik haar een verstrikt in haar fantasie geraakte, didactisch onverantwoordelijke, leugenachtige teringtrut gevonden, die de geest van de vaderlandse jeugd vergiftigde door over een kind te schrijven dat ongezekerd een hoogte beklom, waarvoor een glazenwasser heden ten dage op de bon zou worden geslingerd.

 

Afbeelding: http://www.eclectech.co.uk/

Rubriek Hoekig

Stefan van Hoek

Hij werd geboren en groeide op in de hoofdstad van de provincie Zeeland. Na het afronden van zijn atheneum-opleiding verhuisde hij naar Rotterdam om verder te schaven aan zijn mens...

Bekijk profiel