FOUTE HAVEN; FOUT LIED

7-12-2014 20:10

Door Stefan van Hoek

En die Jacques Brel maar romantisch kwelen met die grote paardenbek van 'm over Le port d'Amsterdam, zeemannen in de rosse buurt in het vroege ochtendlicht en weet ik veel wat die malle Belg ook alleen maar van verhaaltjes van horen zeggen wist.

 

Maar niks over die onhandige Sluizen van IJmuiden waar al die zeeschepen eerst doorheen moesten om in het Noordzeekanaal en ook maar in de buurt van Le port d'Amsterdam te geraken. Was Brel overigens wat secuurder geweest dan zou hij van 'Le petit port' hebben gewaagd. Want wat betreft tonnages overslag heeft het er natuurlijk allemaal nooit erg veel voorgesteld. Ach, Jacques zoop destijds al tegen de klippen op – vooral op momenten dat hij even geen sigaret in zijn mond had – dus het zij hem vergeven, dat geblaat over de haven van Amsterdam. Het is zelfs niet uit te sluiten dat hij een mescaline-achtige drank tot zich had genomen toen hij het nummer schreef en volop aan het hallucineren was geslagen. Dat hij – immers zelf Belg zijnde – de haven van Antwerpen bedoelde.

 

Meest waarschijnlijk is echter de theorie die stelt dat Jacques Brel oorspronkelijk Le port de Katendrecht heeft bezongen. De g-klank is in de Franse taal nu eenmaal niet voorkomend. Ten einde raad en volkomen lazarus is Jacques Brel huilend bij zijn zaakwaarnemer in de armen gevallen. Rien, rien du tout kon hij vinden dat op 'drecht' rijmde. Jacques' zaakwaarnemer, niet bepaald voor één zeegat te vangen, kwam ongeveer direct met de oplossing. Ze zouden er 'Amsterdam' van maken. Dat rijmde op femmes, drames, dames en oriflammes. Die woorden rijmden natuurlijk even goed op 'Rotterdam', maar aangezien er na de mescaline-achtige drank door beide heren ook nog een fles groene chartreuse soldaat was gemaakt, waren zij na consumptie zowel noorden als zuiden kwijt en moeten zij zich dus kennelijk in Amsterdam hebben gewaand.

 

Als die Jacques Brel en zijn zaakwaarnemer ook maar enigszins visionair en functionalistisch waren ingesteld waar het havenlogistiek betreft, dan was in het lied overigens de aanleg van de Tweede Maasvlakte bezongen.

 

Jacques Brel overleed echter reeds op 9 oktober 1978. In september 2008 zou pas met de aanleg van de Tweede Maasvlakte worden begonnen.

 

De kans dat een van de nieuwe havens van de Tweede Maasvlakte naar de Waalse chansonnier zal worden vernoemd, schijnt verwaarloosbaar klein te zijn. En terecht. Had ie maar niet over de haven van Amsterdam moeten zingen, de druiloor. De kans dat zijn zaakwaarnemer van destijds op de Tweede Maasvlakte een rol als kraanmachinist zal vervullen, waarmee hij in de voetsporen van Lee Towers treedt, is uitgesloten.

 

 

Afbeelding: www.berendquest.nl

Rubriek Hoekig

Stefan van Hoek

Hij werd geboren en groeide op in de hoofdstad van de provincie Zeeland. Na het afronden van zijn atheneum-opleiding verhuisde hij naar Rotterdam om verder te schaven aan zijn mens...

Bekijk profiel