HET IS DE NATUUR

19-6-2014 17:23

Door Stefan van Hoek

Vanmiddag zat ik op een bankje tegenover de viskraam bij treinstation Hoek van Holland Haven. Eerst was ik van plan geweest door te rijden tot Hoek van Holland Strand, maar onderweg betrok het. Ik besloot uit te stappen en de volgende trein terug naar Rotterdam te nemen.

 

En met wát een gevolg! Eindelijk was ik weer eens in de gelukkige situatie een musje te treffen. Ik zat op het bankje gezouten pinda's te eten en bedelend kwam het musje met zijn lieve oogjes steeds wat dichter naar me toe gehupt.

 

Ik wierp het musje een pinda toe. Het hupte erop af en concludeerde kennelijk dat de pinda veel te groot was om in zijn lieve snaveltje te passen.

 

'Ja, musje,' mompelde ik. 'Als je dan kennelijk een dermate klein wezentje bent dat zelfs geen pindaatje wegkrijgt, moet je ook niet klagen dat jouw soort met uitsterven bedreigd wordt.'

 

Ik goot de resterende pinda's uit de zak in mijn handpalm, hield mijn hoofd achterover en toen in één keer de hele inhoud van de hand in mijn mond.

 

Het musje vloog met snelle vleugelgebaren weg en ging beledigd een eindje verderop naar voedsel zoeken.

 

Wat een zeikerd, dat musje. Wat een enorme zeikerd kon zo'n klein vogeltje zijn. Het was een wonder.

 

Vervolgens kwam er een zeemeeuw aan vliegen

 

'Ga jij eens even heel snel een bak kibbeling voor me halen. Zonder saus, ik ben aan de lijn,' sprak de zeemeeuw gedecideerd, nog net niet dreigend tot me.

 

'En oud brood is niet zo geschikt voor de huismus vanwege het extra zout dat daaraan wordt toegevoegd, ' citeerde het beest vervolgens uit Wikipedia. 'Denk jij dan dat zoute pinda's dat wel zijn, mafkees?'

 

Ik wist niet goed wat te antwoorden, maar gelukkig begonnen de bellen bij de overwegbomen te rinkelen. Ik excuseerde me bij de meeuw. Mijn trein kwam eraan. Die kibbeling hield ie tegoed.

 

Afbeelding/www.natuurweb.nl

Rubriek Hoekig

Stefan van Hoek

Hij werd geboren en groeide op in de hoofdstad van de provincie Zeeland. Na het afronden van zijn atheneum-opleiding verhuisde hij naar Rotterdam om verder te schaven aan zijn mens...

Bekijk profiel