OVERNAME ROEMRUCHTE JOURNALISTENKROEG DE SCHOUW EEN FEIT

31-7-2013 17:48

Door Stefan van Hoek

 

Stadslog mag dan gericht zijn op slow journalism. Helemaal dom ben ik natuurlijk ook niet. Een scoop/primeur knik ik graag hard en doelgericht binnen, als een Peter Houtman in het diepst van mijn gedachten.

    Voor de jeugdige Stadloglezers: jullie zijn opgevoed met John Guidetti en Graziano Pelle. En wellicht heeft jullie oudere halfbroer je nog verhaald van Pierre van Hooijdonk. Maar Peter Houtman is de laatste Feyenoord-spits geweest die 30 doelpunten in 1 seizoen wist te maken. Jongens, wat kon die koppen.

    Zelf kon ik ook aardig koppen. Maar dan vooral met mijn achterhoofd. Zo kopte ik in het voormalig journalistencafé De Schouw de vloer eens, omdat ik het nodig had gevonden na een bier of twaalf over te stappen op groene chartreuse en achterwaarts mijn kruk verliet. Kwestietje van tegenwerkende zwaartekracht. En zo kopte ik wederom met het achterhoofd de vloer toen mijn buurman me in de armen viel en wij gezamenlijk onbedoeld een barkruk naar God hielpen, nadat Pierre van Hooijdonk in 2002 in de blessuretijd van Feyenoord - PSV in de kwartfinale van de UEFA Cup Feyenoord alsnog de verlenging in kopte.

    Dat was toen Tineke Speksnijder nog achter de bar stond. En laat ik mijn eeuwig geouwehoer eens staken en ter zake komen: Tineke Speksnijder staat zoals het er nu naar uit ziet voorlopig nog wel een poosje achter de bar.

 

Hedenmiddag kwamen de vorige eigenaar Tie Tensen en Tineke tot een akkoord over overname van het roemruchte voormalig journalistencafé . Een nogal ridicule tussentijdse overnamepoging ten spijt, waardoor De Schouw een aantal maanden was veranderd in café Het Schisma, 1 kroeg met 2 zeer uiteenlopende karakters, ziet het ernaar uit dat De Schouw behoorlijk ongehavend en onveranderd – maar wel degelijk opgeknapt – de toekomst tegemoet zal gaan. Het zal velen een pak van het hart zijn.

   Bij deze feliciteer ik Tineke dan ook van harte met haar aanwinst. Een felicitatie die in feite ook mezelf en de gehele garde oude bezoekers betreft. Daarbij dient nog vermeld dat Tinekes eerste felicitatie na de deal afkomstig was van bedrijfsleider ad interim Mark, die nu het veld weer ruimt. Een sportief gebaar, maar eigenlijk niet eens een verrassing. Er mocht dan sprake van café Het Schisma zijn, door innerlijke beschaving van wederzijdse partijen, bestaand uit de species 'mens', werd de sfeer nooit onvriendelijk. Het aantal vloeken en krachttermen van Tineke Speksnijder zal in de tussentijd percentagegewijs wat hoger hebben gelegen dan tevoren. Daar bleef het wel ongeveer bij.

 

Ach. Eind goed, al goed. Voor zo lang als dat dan weer duurt. Maar: ik heb voor minder naar de groene ijsthee gegrepen. Zul je zien dat dat wijf weer vergeten is limoen of citroen mee te nemen. Kutzaak.

 

Afbeeldingen/Stefan van Hoek

Rubriek Hoekig

Stefan van Hoek

Hij werd geboren en groeide op in de hoofdstad van de provincie Zeeland. Na het afronden van zijn atheneum-opleiding verhuisde hij naar Rotterdam om verder te schaven aan zijn mens...

Bekijk profiel