VERWARRING ALOM

12-6-2015 20:45

Door Stefan van Hoek

 

De wijk Feyenoord”

 

Met dit soort zwakzinnige spelling wordt een mens dus geconfronteerd als de zich kwaliteitskrant wanende NRC met een kwaliteitshoofdredacteur gewaande Belg aan het roer heeft besloten naar Verwendemensenstad te verhuizen.

 

Maar goed, ik stroop de mouwen nog eens op en leg het nogmaals uit:

 

Het is de voetbalclub 'Feyenoord'. Het is de wijk 'Feijenoord'. Daarnaast is het ook het bestuurscommissiegebied (voorheen: de deelgemeente) 'Feijenoord'.

 

Nota bene: toen de voetbalclub 'Feijenoord' de Europa Cup 1 en wereldbeker in 1970 had gewonnen, merkte men bij 'Feijenoord' dat de lange 'ij' vele niet-Nederlanders niet zo zeer voor hoofdbrekens plaatste, als wel dat men de naam op volstrekt kolderieke wijze uitsprak. Toen besloot men de voetbalclub om te dopen in 'Feyenoord'. Officieel heet het als 'De Kuip' bekend staande stadion nog steeds 'Stadion Feijenoord'. Wat dat betreft maakt men het er bij de voetbalclub 'Feyenoord' echter niet makkelijker op, omdat aan buitengevel van de Olympia-tribune in grote letters 'Stadion Feyenoord' prijkt.

 

De Rotterdamse krant en democratisch-socialistisch dagblad 'Het Vrije Volk' is nooit 'Het Vrye Volk' gaan heten. Zo bekend was die krant internationaal gezien welbeschouwd nu ook weer niet. Dat die krant internationaal en ook nationaal niet zo veel voorstelde, mag blijken uit het feit dat het na een fusie met het Rotterdams Nieuwsblad was opgegaan in het Rotterdams Dagblad en wat er heden ten dage van resteert: een weinig voorstellende dorpsbijlage van Sportcourant Algemeen Dagblad.

 

 

Afbeelding: www.delpher.nl/kranten

Rubriek Hoekig

Stefan van Hoek

Hij werd geboren en groeide op in de hoofdstad van de provincie Zeeland. Na het afronden van zijn atheneum-opleiding verhuisde hij naar Rotterdam om verder te schaven aan zijn mens...

Bekijk profiel