'De beste lijst van Rotterdam' (aflevering 4)

13-2-2018 15:56

Door Nico Haasbroek

'Hoog tijd om nieuwe modellen te ontwikkelen waarin de burger wél centraal staat. Toch?’

Op vrijdag 16 februari lanceren we de nieuwe Wij Delfshaven-lijst. Dat is de beste lijst van Rotterdam: 17 namen, waaronder twee zestienjarigen, enfin, een prikkelende mix van oud en jong, heren en dames, mensen met roots in Cabo Verde, Turkije, Suriname, Azië, Oost-Europa, enzovoorts. En we wonen ook nog in allerlei verschillende buurten van Delfshaven.

Wij bereiden proberen ons grondig op de komende verkiezingen voor te bereiden. Met wekelijkse werksessies en Wij-cafés op wisselende locaties. We hebben nieuwe posters met ondubbelzinnige teksten als ‘Dubbeltjes moeten kwartjes worden’, ‘Meer buurt, minder politiek’ en ‘Wij = de macht van burgerkracht’. Met elkaar hebben we geld in een pot gestort om de posters, t-shirts en ander klein campagnemateriaal van te bekostigen. Onze beweging heeft (nog) geen kantoor, rechtspersoon en bankrekening. We zwerven door de wijk, zijn in allerlei buurtinitiatieven actief en vertonen ons veel op straat, in huiskamers, buurthuizen en andere ontmoetingsruimten. Kortom: we zijn het netwerk van samenwerkende bewonersinitiatieven en zelforganisaties.

Hoewel ‘Wij’ geen verkiezingsprogramma heeft, weten we redelijk goed wat we willen. Tijdens onze eerste bijeenkomsten hebben we elkaar verteld wat we belangrijk vinden, wat we in de wijk doen en waar we individueel goed in zijn. Zo richt ik mij in het bijzonder op het maken van toekomstplannen, ben vooral actief in de buurt Middelland en wil ik mijn best doen om de onontdekte talenten meer bij het leven in de buurt te betrekken. Daarbij kan het bij voorbeeld om vluchtelingen gaan, eenzame mensen of personen die met armoede te maken hebben. Op onze site en via de sociale media kun je lezen en zien waar onze inzet in de praktijk op neerkomt. Dat doet iedereen op zijn eigen wijze.

Op een middag bezocht ik een schrijfsessie in de huiskamer van Spangen ter voorbereiding van een democratisch experiment op 21 februari in Theater Rotterdam. Initiatiefnemer was Carolien Hoogland en Gwendoline van het Schrijfpaleis trad op als coach. We waren met zijn vijven, twee mannen en drie wijven, en we kregen schrijfles. De bedoeling was om vrij en spontaan schrijvend door te borduren op opgegeven zinnen, woorden, afbeeldingen en dichtregels. Het begon met de bekende zin van Potgieter: ‘Grauw is uw hemel en stormig uw strand, naakt zijn uw duinen...

En als dan de hemel helder wordt en de storm is gaan liggen, dan doemen nieuwe perspectieven op’, schreef ik en ik vroeg me af wat de link was met het democratisch experiment. En toen ik daarvoor een voorzet wilde formuleren zei Gwendoline (wat rijmt op machine) dat de tijd om was. Op de zinnen ‘Waar je systemen maakt zijn er altijd mensen die er niet inpassen. Toch?’ reageerde ik: ‘Dat hoeft niet. Het hangt er maar vanaf hoe je die systemen inricht. Het heeft allemaal met macht te maken en hoe de oude politiek daarmee omspringt. De democratie is een gedrocht geworden en het is hoog tijd om nieuwe modellen te ontwikkelen waarin de burger wel centraal staat. Toch?’

Agenda-tip: Kom vrijdag 16 februari naar de kick-off van Wij Delfshaven. 17.00 uur. Bij Jong Delfshaven, Rösener Manzstraat 57.

De overige afleveringen van deze serie vind je hier

Afbeelding / Twitter-account @mikebeen

Rubriek Nieuwe politiek

Nico Haasbroek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nico_Haasbroek

Bekijk profiel