'Ik neem tijd voor mopperkonten'

13-3-2018 13:07

Door Nico Haasbroek

Het veelzijdige avontuur van 'Wij Delfshaven' in aanloop naar de verkiezingsdag

Campagne voeren voor “Wij Delfshaven” is één groot rollenspel. Als Rotterdams correspondent van het nieuwe blad Argus moet ik me aan de journalistieke codes houden. Aan het eind van mijn beschouwing schrijf ik:

“Ik voorspel dat de opkomst bij de stembus weer aan de lage kant zal zijn, dat boze passieve burgers de rechtse partijen behoorlijk veel stemmen zullen geven en dat actieve bewoners in de wijken onverdroten doorgaan met hun op de toekomst afgestemde initiatieven, stilletjes hopend op een nieuw politiek klimaat. De tweedeling van de Rotterdamse samenleving zal er voorlopig niet minder om worden.”

Bij “Wij” beschikken we over aardig campagnemateriaal: posters, stickers, sandwichborden, flyers. Daarmee gaan we de boer op. Als ik op een hele koude zaterdagmiddag met mijn bord op het Heemraadsplein sta, maakt een dame vanuit de tram met haar hand vreemde draaibewegingen. Dan merk ik dat ze de tekst op mijn bord niet kan lezen. Ik maak een halve slag met het bord, waarop zij tevreden haar duim opsteekt. Het flyeren op straat is leuk om te doen. Ik ben met Jelle en Robbert op de markt van de Grote Visserijstraat en daar komen we iedereen tegen: bekenden, veel vrienden van dictator Erdogan, fans van “Wij Delfshaven”, boze mannen met de bekende (en soms terechte) verwijten. Ik kom er vrij snel achter wat het beste werkt. Bij voorbeeld: beginnen bij vrouwen en kinderen, vragen of je de flyer in de tas of het wagentje mag steken, om te beginnen niet te veel zeggen. Goeie beginvragen zijn: Woont u in deze buurt? Of aan tieners: Hoe oud zijn jullie? Omdat ze dit keer al vanaf hun zestiende mee mogen doen en dat vaak nog niet weten. Ik neem tijd voor de mopperkonten.

‘Veel Nederlanders zijn aardig,’ zegt een uit Marokko afkomstige man,' maar de politie discrimineert ons en die geven extra hoge boetes.’ Opvallend veel mensen op de markt zeggen dat ze niet gaan stemmen.

Op een bekende Feyenoord-deun schrijf ik de tekst: “WIJ D, WIJ D, Wat gaan wij doen in maart, wij gaan winnen, burgerkracht is ons veel waard. Het gaan ons om Delfshaven, om mensen, niet om slaven, Stem op ons, actie, ga, WIJ DELFSHAVEN hoera!” Ik twijfel nog over de passage “om mensen, niet om slaven”. Daar zou ik ook “wij gaan ons aan u laven” van kunnen maken. Ik ben er nog niet uit.

Na het vervullen van de rol van flyer-verspreider en lieddichter probeer ik op 8 maart met Miquel en Coeshi verkiezingsspotjes te maken. Ik begin bij mezelf als proefpersoon. In de serre van ons huis spreek ik in een “Wij”-T-shirt en muts met “Wij”-button de volgende standaardtekst uit: 'Woont u of woon jij ook in Delfshaven, breng dan op 21 maart je tweede stem uit op de doe-democratie van Wij Delfshaven.'

Dan ga ik op die basis variëren met sterretjesvuur en met een bril op waarvan de glazen met het “Wij”-logo is beplakt. Met een gek spotje dring je eenmaal sneller tot de bevooroordeelde landelijke media door dan met een gewone benadering. Daarna gaan we de buurt in. ‘Mooie Bianca’ van café Steijn spreekt op de bank voor haar zaak een prima tekst uit. Alsof ze nooit anders heeft gedaan. Bij Espresso Dates op het Middellandplein vertoont vriend en acteur John Buijsman zijn kunsten. Hij twijfelt of hij wel op “Wij” moet gaan stemmen en neemt op een hele ontspannen manier de tekst van de “Wij”-flyer door met Mariem van Dates. Volgens mij werkt dat juist goed. Een twijfelaar die ideeën van “Wij” goed vindt overtuigt net iets meer dan mensen die je oproepen om voor hun favoriete partij te kiezen.

De meeste waarde hecht ik aan goede inhoud. Mede daarom organiseren wij in Middelland op 14 maart om 20.00 uur in het Wijkpaleis, Middellandstraat 103 een gesprek met professor Zef Hemel over ‘De toekomst van de stad’. Ik geniet van zijn boek over dat onderwerp. Wees allemaal welkom woensdag aanstaande. Ook doe ik mee aan het Arminius/Draad-debat, op de avond voor de verkiezingen, over ‘Baas in eigen buurt’. Dat gaat over de democratie in de wijken van Rotterdam en de roep van actieve burgers om meer invloed. Ik noem dat nieuwe politiek en vind dat oneindig veel interessanter dan bekvechten met Leefbaar of de ruzietjes tussen DENK en NIDA.

O ja, mij schoot ook nog te binnen dat het misschien aardig is om met de Pasen voor de deur tijdens de campagne iets met eieren te doen. Het ei en “Wij” of “Wij” en het ei. Ik moet het idee nog verder uitbroeden.

Afbeelding / Wij Delfshaven

 

Rubriek Nieuwe politiek

Nico Haasbroek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nico_Haasbroek

Bekijk profiel