We hadden aan een dood paard willen trekken (aflevering 5)

18-2-2018 10:00

Door Nico Haasbroek

'Media zijn niet geïnteresseerd in het wijkniveau' 

Vroeger was politiek vooral een Haagse aangelegenheid. Je stemde wat je ouders stemden. Er was sprake van verzuiling. In steden en dorpen werden de verkiezingsprogramma’s vaak op de lokale omstandigheden afgestemd. En krantenjournalisten deden echt verslag van wat zich in de politiek afspeelde.

Vandaag de dag is dat wel even anders. Neem de aftrap van de burgerbeweging 'Wij Delfshaven' voor de verkiezingen op 21 maart. Dat was gistermiddag in Delfshaven een vrolijke bedoening, dat wel, maar het leek in niets meer op het beeld van vroeger. We stonden op het Grote Visserij-plein, bekend van de markt, en we trokken met alle kandidaten voor de lijst van 'Wij' een grote blauwe truck vooruit. Symbool voor burgerkracht. Het idee om aan een heus dood paard te trekken was niet gelukt. Er werd getoeterd, door een speaker schalde ‘Power to the people’ en er dwarrelde confetti neer. Iedereen maakte foto’s. In het lokaal van Jong Delfshaven werden de kandidaten officieel door lijsttrekker Jelle van der Molen en duwer Robbert de Vrieze voorgesteld, waarbij iedereen vertelde over zijn plannen met Rotterdam West. Er was nog een gelegenheid om foto’s van de nieuwe buurtpolitici te maken. Ook werd er campagnemateriaal, bestaande uit posters, stickers en t-shirts verspreid. Het startritueel werd afgerond met de onvermijdelijke borrel.

De verschillen met vroeger zijn aanzienlijk. Burgers worden zelf steeds actiever. Op de buurt toegesneden verkiezingsprogramma’s van de landelijke politieke partijen spelen een veel minder prominente rol. En de media zijn niet of nauwelijks inhoudelijk geïnteresseerd in nieuwe politiek op wijkniveau. Ze focussen nog op Den Haag, de belangstelling van rechtse partijen voor Rotterdam en de bekendste lokale poppetjes. Een goede uitzondering vormt Open Rotterdam (de lokale TV). Celeste Boddaert was aanwezig en ze combineert beelden van de lancering van 'Wij' met een portretje van de 16-jarige Hamza Ciklaakbiyik, nummer 3 op de 'Wij'-lijst, bij zijn kippenhok. Het AD bracht in de rubriek ‘Sanne Schiet’ eveneens een aardige foto-impressie van Hamza. Waarom 2 x Hamza?

Toch wordt de meeste informatie over wat 'Wij' in Delfshaven doen eerder visueler en is vooral te volgen via de sociale media, de blogs, apps en wat dies meer zij.

Is het nu beter dan vroeger? Als de burger meer mee gaat doen en meer in de melk te brokkelen krijgt, gaan we volgens mij de betere kant op. Grijp uw/je kans op 21 maart!

Alle overige afleveringen van deze serie vand je hier...

Afbeelding / www.wikipedia.org

Rubriek Nieuwe politiek

Nico Haasbroek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nico_Haasbroek

Bekijk profiel