'Wil ik stemmen op een partij waar ik het voor 66% mee eens ben?'

5-3-2018 10:32

Door Nico Haasbroek

Over het nut van kieswijzers

Kort voor de verkiezingen regent het weer stem- en kieswijzers om ons te helpen bij het maken van verstandig keuze in het stemhokje. Hoe nuttig zijn die wijzers?

Ik begin bij de kieswijzer van ProDemus, maar die hebben geen wijzer voor Rotterdam, dus dat schiet niet op. Dan stuit ik op Rotterdam.mijn.stem.nl van dagblad 010 dat geen dagblad is, maar een site. Daar blijkt – door snel helemaal eens of oneens in te vullen – de PvdA het best bij mijn stem te passen. 79 procent van mijn mening zou overeenkomen met de standpunten van de PvdA. Met die partij heb ik niks meer. Ik denk dat ik er zo’n vijf en twintig jaar geleden voor het laatst op gestemd heb. Op de tweede plaats komt Ubuntu. Bof ik even. Ubuntu is een partij die op Caraïbische en Afrikaanse Rotterdammers mikt. Het minst komt mijn mening overeen met  Leefbaar en PVV, maar dat is nog altijd 55 en 48 procent.

De volgende wijzer die ik probeer om wijzer te worden is die van het AD. Deze vragenlijst ervaar ik als minder slecht, onder andere omdat er aan het eind een controlevraag bij zit, namelijk ‘Welke onderwerpen vind je extra belangrijk?’ Al invullend kies ik hier opvallend veel neutraal in plaats van eens of oneens. De uitslag is nu totaal anders. Op 1 komt de SP met 66 procent, op 2 NIDA en helemaal onderaan het CDA met 17 procent. UBuntu eindigt voor mij in deze peiling op plaats 18.

Verder vraag ik me af of ik wel op een partij wil gaan stemmen waar ik het maar voor 66 procent mee eens ben. Ik mis de vraag of ik vind dat Jezus leeft. Er is een partij die zo heet, maar die zou in de einduitslag moeten verdwijnen voor kiezers die weten dat Jezus niet leeft.

In mijn eventuele uiteindelijke stem wil ik laten doorklinken wat mijn mening is over het beleid van Leefbaar, D66 en CDA in de afgelopen vier jaar en ik wil ook mijn oordeel over bepaalde politici een rol kunnen laten spelen. Kuzu, leider van DENK, bijvoorbeeld is wat mij betreft een enorme foute en vooral ongeloofwaardige griezel. Hij heult met dictator Erdoğan, ontkent de Armeense genocide en durft zich progressief te noemen. Maar als je uitgaat van de kieswijzer, dan kan DENK behoorlijk hoog scoren.

Zo geef ik het lokale beleid van het stadhuis in de periode 2014 en 2018 het cijfer 5. Mensen als Ineke Palm en Robbert de Vrieze vind ik juist voorbeeldige volksvertegenwoordigers.  

Ik weet nu nog niet op wie van welke partij ik op 21 maart mijn stem ga uitbrengen. Daarmee wacht ik bewust tot het laatste moment. Maar ik weet nu wel al zeker dat het niet de PvdA noch de SP zal zijn. Voor mij hebben die kieswijzers dus geen enkel nut.

Afbeelding / www.pexels.com

Rubriek Nieuwe politiek

Nico Haasbroek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nico_Haasbroek

Bekijk profiel