165 anti-kapitalistische daden

7-10-2016 10:07

Door Gastauteur

Op 15 en 16 Oktober 2016 is het weer Kunstroute in Kralingen. Van 12 tot 18 uur houdt Manuel Kneepkens dan open huis op de Voorschoterlaan 137. Over wat hij in dat open huis te bieden heeft, interviewt hij zichzelf. 

Wat valt er te zien?

Voornamelijk tekeningen op A-4 formaat.

Waarom het formaat A-vier?

Ik ben een dichter die tekent. Niet een tekenaar die dicht…

A-4 is het formaat van een bladzij.

Hoe ga ik te werk?

Het begint met een ‘gedachteloze’ ( intuïtieve) krabbel, soms in een vergadering of tijdens een telefoongesprek gemaakt. Die droedel is uitgangspunt voor de tekening. Die tekening wordt ingekleurd. Meestal met acrylverf.

Heb ik een vooropleiding gehad?

Nee, ik ben een autodidact. De enige begeleiding die ik ooit gehad heb - als middelbaar scholier - is die van  tekenleraar Henk Fonville op de Tekenclub van het Bernardinuscollege in Heerlen. Dat is dus lang, lang geleden…

Wat kost een A-4 tekening en waarom is dat zo weinig?

Het gros van de  A-4 tekeningen gaan voor materiaalprijs de deur uit (20 euro). Ik vind het nu eenmaal leuk om tenminste eenmaal per jaar een anti-kapitalistische daad te stellen. Je moet toch wat in deze barre tijd. Het motto van een en ander
blijft daardoor (gedachtig het woord van Vincent van Gogh, die de vurige wens koesterde, dat zijn werk ooit bij ieder arbeidersgezin aan de muur zou hangen – het is ‘enigszins’ anders gelopen…)

'Iedereen in de Rijnmond een Kneep aan de muur, dat maakt pas gelukkig!' Hoeveel  A-4 tekeningen zijn er?

Het streven van deze pensionisto - nooit pensionado zeggen, want dan lig je op rug in Benidorm… - was: iedere dag een ‘goede’ tekening maken. Dat is niet gelukt. Ja, zeg, ik ben Picasso niet! Maar de productie is niettemin hoog. Als pensionisto wordt je nu eenmaal niet meer afgeleid door ‘trivialiteiten’  als een baan, vaderschap, politiek, etc.\Enfin, 165 tekeningen, die ‘goed’  zijn bevonden c.q. ‘er mee door kunnen’, zijn dus in de aanbieding.

Wat staat er op die A-4 tekeningen?.

Veel dierentekeningen dit jaar (40). Ook veel zeemeerminnen  en andere (half)naakten. Verder clowns, juristen,  medici, fietsers, dichters, boektitels - the usual suspects.

Wat valt er verder te genieten?

Mijn nieuwe dichtbundel is op 4 september uitgekomen.

                               Trompenburg

                        Arboretum & tuinen

              (uitgave De Contrabas, Utrecht , 2016)

                   Kunstrouteprijs (eenmalig ) 10 euro

 

Hierin 69 gedichten, grote en kleine, over bomen, planten en bloemen

Trompenburg ligt op vijf minuten lopen vanaf mijn huis

Wat is het Kunstroute-adres?

Het adres is, als gezegd, Manuel Kneepkens, Voorschoterlaan 137, Rotterdam

010 4142591

mankneep@upcmail.nl

U bent welkom!

Rubriek Nieuws

Gastauteur

We vragen met enige regelmaat aan bekende of minder bekende Rotterdammers om een bijdrage te leveren aan Stadslog. Of dergelijke Rotterdammers komen zèlf met relevante stukk...

Bekijk profiel