KEERPUNT 'DE KUIP'?

17-9-2012 13:09

Door Hans van Willigenburg

Groots drama in wording...

 

Wel of geen nieuwe Kuip? De landelijke pers begint zich ineens op het ontluikende conflict te storten. Lógisch... De symboliek van 'harde', optimistische bouwers die een nieuwe kolos willen neerzetten versus 'zachte', groene denkers en planners die in het voetbalstadion dé kans zien om het denken over groei, welzijn en stadsontwikkeling te laten kantelen, is niet te missen. Met een beetje fantasie zie je in De Kuip-'case' de 20-ste eeuw keihard botsen op de 21-ste. Een bijzondere rol in het drama is weggelegd voor de Feyenoord-supporters. Hoewel ze niet bepaald bekend staan om hun ruimdenkende geest en geëngageerde burgerschap, en de consumentistische levenswijze een warm hart lijken toe te dragen, is er een significante groep onder hen ontstaan die de 'oude' Kuip, net als de groene denkers, wil behouden. Gevoed door historisch besef en zintuiglijke liefde voor wat dit machtige voetbalstadion uit 1937 aan zeggingskracht en menselijke warmte met zich meebrengt, gloort er een beweging - ook met steun vanuit (delen van) het Stadhuis) - die niet de vernieuwers dreigt te isoleren, maar de economisch gedreven lobby om een Nieuwe Kuip te laten verrijzen. Een opmerkelijke ontwikkeling! Zeker in Rotterdam, waar het geloof in Steen & Maakbaarheid tot zeer recent de hemel in groeide.

 

Kortom: wordt De Kuip een keerpunt?

 

Hebben we in 2018 een slim gerenoveerde Kuip binnen onze stadsgrenzen, waar ecologen en stedebouwkundigen van over de hele wereld voor naar Rotterdam komen? Of hebben we een nieuwe mastodont met dominante skyboxen - zeg maar gerust een tweede 'Arena' - die ruimte biedt aan de SUV's van de regionale zakenelite? Vooral voor de supporters is het een wurgend dilemma tussen een sympathieke, maatschappijgerichte toekomst in de marge van het Europese voetbal en een (mogelijk) glorierijke toekomst temidden van megatycoons die zich boven hun hoofden vol laten lopen. 

 

De keuze tussen deze scenario's zal nog menig hart sneller doen kloppen. Het raakt aan het zelfbeeld van Feyenoord en aan dat van de stad Rotterdam.

 

Schrijvers aller lande, pák uw toneelkijkers! 'It's drama in the making!'

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel