'Rotterdam, de wereld ligt voor het oprapen...'

6-9-2012 12:45

Door Hans van Willigenburg

President-directeur Hans Smits (Havenbedrijf) injecteert Rotterdam tijdens Hogeschool-rede met mentale amfetamine

 

Rotterdam IS de wereld!!!

 

Zo luidt misschien wel de meest kernachtige samenvatting van de enthousiasmerende rede die Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf, gisteren hield op de Hogeschool Rotterdam. Zijn boodschap? Wat er ook aan somberte over ons land en het Oude Continent waait: Rotterdam, de haven, doet keihard mee op wereldschaal. En op die wereldschaal is nog - precies - 'een wereld' te winnen. In het huidige verkiezingsklimaat, waar lijsttrekkers zich vooral bezighouden met het verdelen van de pijn achter de dijken, was de rede van Smits van een bijna onwerkelijk optimisme. Het lijkt haast wel of de wereld van de (binnenlandse) politiek volledig losgezongen is geraakt van een wereldspeler als de Rotterdamse haven, waar nú al druk wordt nagedacht over de 3D-printer van de toekomst en of de haven 'een scharnierpunt' kan worden in de ontwikkeling en logistiek van dat type producten.

 

Tempo, tempo, tempo...
Smits maakte geen geheim van zijn gevoelens over het verkiezingscircus, dat zich dezer dagen heeft teruggetrokken op een paar vierkante meters in Hilversumse studio's. Hij was, bijvoorbeeld, ongelukkig met de Griekenland-sceptische houding van de demissionaire premier: 'Dat helpt Nederland niet om op Europees niveau mee te kunnen spreken. En dat is wél belangrijk voor de haven.' Ook gaf hij alvast maar de kernpunten prijs, die hij graag door een nieuwe regering opgepakt ziet worden. Niet verrassend: onderwijs, innovatie en infrastructuur. De urgentie die Smits in zijn rede probeerde over te brengen - opvallend ver verwijderd van ons dagelijkse gezelschapsspel 'Wat wordt de grootste partij?' en 'Wie gaat met wie regeren?' - deed denken aan het optreden van collega-topmanager Ben Verwaayen onlangs bij Zomergasten, die de kijkers óók al inpeperde dat Nederland het zich, temidden van de nieuwe 'global game' en ongeacht de samenstelling van het komende kabinet, niet kan permitteren achter de begonia's te gaan zitten.

 

De vijf V's
Of hij het zelf verzonnen had of door iemand ingefluisterd had gekregen, werd niet duidelijk. Maar Smits schermde uiteindelijk - als een doorgewinterde mental coach - met het concept van 'de vijf V's': Visie, Vertrouwen, Volharden, Verbinden en Verduurzamen. En haalde de Chinese mentaliteit ('overtref jezelf') aan als een inspirerend voorbeeld voor nieuwe generaties studenten. Door de ogen van Smits veranderde Rotterdam in een bruisende 'black box' van toekomstige kansen en verschrompelden de lokale zorgen over culturele kaalslag, niet sluitende gemeentebegrotingen en noodzakelijke reorganisaties tot kiezeltjes tussen de tanden in een verder kerngezond gebit.

 

 

 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel