Geen sport om door te gaan

20-8-2012 12:56

Door Said El Haji

Ik kreeg gisteren tijdens het hardlopen kramp in mijn rechterkuit. Ik kon niet verder en moest even zitten. Het duurde lang voor ik weer hersteld was, daarna ging ik wandelend naar huis. Op zulke momenten van kramp is het belangrijk om de zaken grondig te heroverwegen en dat gaat wandelend het beste. Het komt door het tropische weer, bedacht ik, al sloot ik niet uit dat het ook iets met het onderwerp van deze column te maken had. En met het thema van dit nummer (het aankomende Grote Krimpnummer, te verschijnen op 12 september, red.). En met de tijd waarin we leven. Verander de letter a in kramp in de letter i en je hebt krimp. Toeval bestaat toch zeker niet?

Krimp is: rusten, heroverwegen, nieuwe keuzes maken. Wat er in mijn geval, schrijver zijnde, op neerkomt dat ik nog zorgvuldiger met de woorden die de Nederlandse taal rijk is, heb om te gaan. Geen verspilling! Derhalve is deze column korter dan normaal. Dat is een keuze.

Maar sommige mensen kiezen niet, ze jakkeren voort. Pijn of niet, ze gaan maar door. Ze lopen wel hard, het moet gezegd, maar ze missen training en discipline. Ze gaan mateloos voorbij aan van alles en nog wat. Winst is het enige waar ze aan denken. Zo pleegt men roofbouw en komt vroeg of laat de noodzakelijke val. Het is geen sport om alsmaar door te gaan.

Rubriek Ren je Rotjeknor

Said El Haji

Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De klein...

Bekijk profiel