Hardlopen is jihad

1-10-2012 14:41

Door Said El Haji

Hoe beschaafd is hardlopen? Niet. Hoe beschaafd moeten hardlopers zijn? Niet. Hoe beschaafd is hij die andere hardlopers tot beschaving wil dwingen? Niet. De eerste wezens gingen niet hardlopen om zich van andere wezens te onderscheiden, maar omdat ze moesten. Er stond iets op het spel. Eten of gegeten worden, daar kwam het op aan.

Ik zou hier niet over beginnen als de psychiater en hardloper Bram Bakker in zijn Volkskrant-column van 1 oktober jl. (“We doen waar we zin in hebben, en wie ons in de weg zit, schelden we verrot”) er niet over begonnen was. Hij stelt namelijk dat langzame hardlopers onbeschoft zijn. Heeft de natuur dan niet allang bepaald dat langzame lopers gedoemd zijn om te verliezen? Daar is niets onbeschofts aan, het is strijd.

Bram Bakker liep mee met de Amsterdamse Dam tot Damloop, maar kreeg als snelle loper niet de ruimte om in te halen. Daar beklaagt hij zich over. Temeer omdat het niet de eerste keer is dat zoiets gebeurt, ondanks de ingevoerde regel dat langzame lopers rechts moeten lopen. ‘Jaar in jaar uit [blijkt] dat het niet goed lukt om de langzame lopers ook daadwerkelijk rechts te laten lopen,’ schrijft Bakker. ‘Met name bij een bocht naar links kiezen ze massaal voor de binnenbocht. Voor de snellere lopers is dit natuurlijk vervelend, ook omdat ze bij iedere bocht naar rechts al de buitenbocht moeten nemen. Echt irritant wordt het op het moment dat blijkt dat ze hier ook niet op aanspreekbaar zijn.’ Voor Bakker is dit ‘een teken des tijds’ en als zodanig ‘onderdeel van een groter geheel, genaamd normvervaging. […] We doen waar we zin in hebben, en wie ons daarbij in de weg zit, schelden we verrot, of erger.’

Het verbaast mij natuurlijk niet dat mensen als Bram Bakker nog niet uitgestorven zijn. Mensen die zich tijdens een wedstrijd storen aan linkslopende mededeelnemers mogen een rariteit zijn, de natuur doet daar niet moeilijk over. Regelzucht is ook een manier van overleven. Maar wat bezielt deze mensen? Waarom niet gewoon rechts inhalen als het moet? Strikt genomen omdat er nu eenmaal een regel is die gebiedt dat langzame lopers rechts moeten lopen, zodat snelle lopers links kunnen inhalen. Echter, ik betwist de integriteit van deze regel, aangezien hij ingevoerd is om de kansen van neuroten te vergroten.

Bakker beklaagt zich over normvervaging, ik erger me aan regelzucht. We kunnen regels instellen voor alles en nog wat, en er een maatschappelijk probleem achter vermoeden als ze niet door iedereen worden nageleefd, maar de waarheid is dat niemand gedwongen kan worden om andermans neuroses te respecteren.

Hardlopen is inspanning en strijd. Hardlopen is jihad. Niet alleen de tragen zijn gedoemd tot verlies, de neuroten evengoed. Één eeuwige competitie heeft de wereld gebracht tot waar die vandaag de dag is, de even gruwelijke als fantastische strijd op leven en dood. Wie daar de schoonheid niet (meer) van inziet, is zélf een probleem.

 

Rubriek Ren je Rotjeknor

Said El Haji

Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De klein...

Bekijk profiel