Hardlopen naar volksaard

16-10-2012 16:00

Door Said El Haji

Surfend op het web naar onzinnige wetenswaardigheden over hardlopen, stuit ik op een als ‘onafhankelijk’ bedoeld onderzoek van het Japanse sportmerk Asics. Ter gelegenheid van haar 60-jarige bestaan publiceerde dit bedrijf drie jaar geleden de resultaten. Hoofdvraag: waarom doen hardlopers aan hardlopen? Zeven verschillende Europese landen (Engeland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en België) werden met elkaar vergeleken. Wat bleek? Ruim de helft van de 3500 ondervraagden, 54 procent om precies te zijn, rent om af te vallen. En Nederlanders spannen de kroon. Zij streven naar een gewichtsafname van gemiddeld 9,5 kg. In hoeverre dit streven werkelijk wordt gehaald, blijft duister. Maar waarschijnlijk wordt het niet gehaald, aangezien de langste afstanden niet door Nederlanders maar door Duitsers worden gelopen. Het betreft een gemiddelde afstand van 6,4 km per keer.

Toch zijn de Duitsers niet de fanatiekste lopers. Dat zijn de Italianen. Met 1 keer in de 3 dagen rennen zij het vaakst. Het gekke is nu dat afvallen voor Italianen het minst een beweegreden vormt om te gaan hardlopen. Nee, Italianen doen het voor de ontspanning. Plezier smaakt altijd naar meer. En daarom neigen Engelsen het meest naar smoesjes. Door hun plichtsbesef beleven ze geen enkele lol aan hardlopen.

Het onderzoek bevestigt cliché’s. Nederlanders rennen net niet op klompen. Maar Spanjaarden zijn de meest gepassioneerde lopers. Dat zou blijken uit het feit dat ze snel geïrriteerd raken door bijvoorbeeld hondenpoep op straat. Wat natuurlijk te verklaren is uit hun temperamant. Waarom de wandelende Spanjaard het minder vervelend vindt om in hondenpoep te stappen dan de rennende, blijft duister. De nuchtere Nederlanders rennen overal doorheen, weer of geen weer, poep of geen poep. Ook storen ze zich het minst aan publieke ergernissen zoals hufterigheid, uitlaatgassen en andere vervuiling. Tanks zijn het, net als de hardwerkende Duitsers.

Wat dat betreft staan de noorderlingen haaks op de zuiderlingen, zoals de Fransen die alleen maar rennen wanneer het mooi weer is, en dan het liefst op het platteland om ook van het landschap te kunnen genieten. Allemaal Bourgondiërs, die zonnige Fransen.

Wat doen de Europees georiënteerde Belgen? Het enige dat we van de Belgen weten is, naast de (on)hebbelijkheid Eurofiel te zijn, dat ze van rockmuziek houden tijdens het joggen. Rockmuziek geeft de hardlopende Belg energie. In hoeverre deze wordt omgezet in resultaten, blijft duister.

De uitkomsten zijn door Asics verwerkt in een flitsend filmpje. Omdat het een commercial is die de bedoeling heeft mensen gerust te stellen door hen te bevestigen in hun volksaard, opdat ze maar vooral sportkleding van Asics aanschaffen, wil ik weleens zien welke bevindingen het bedrijf zal treffen als het onderzoek wordt toegespitst op de grote steden van Nederland. Waarom rennen Rotterdammers en in hoeverre rennen zij anders dan Amsterdammers of Eindhovenaren? Maar iets zegt mij dat ik dat, gesteld dat ik dezelfde onderzoeksmethode hanteer als Asics, zelf kan raden.     

Rubriek Ren je Rotjeknor

Said El Haji

Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De klein...

Bekijk profiel