Rennen voor geld, omdat het crisis is

27-8-2012 14:05

Door Said El Haji

In deze reeks columns heb ik al verschillende redenen om te hardlopen de revue laten passeren. Mijn persoonlijke beweegreden is uitputting. Dat geeft mij voldoening, rust, en dat vind ik lekker. Er zijn ook mooi-weer-lopers. Deze lopen alleen bij mooi weer, opdat ze kunnen laten zien hoe mooi gebruind en welgevormd hun lijf is. Exhibitionisten zijn het. Anderen doen het op doktersvoorschrift. Wanneer de gezondheid te lijden heeft onder een gebrek aan beweging, veel zorgen en een ongezond dieet, is hardlopen een laagdrempelige manier om het opgehoopte vet te verbranden en de bloedcirculatie op gang te krijgen. Je leeft er langer door, en beter. Niet voor niets zijn onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam bezig te onderzoeken of hardlopen net zo goed werkt tegen depressiviteit als het gebruik van antidepressiva.

Er is nóg een reden om te gaan hardlopen. Dat ik deze totaal heb vergeten, heeft alles te maken met mijn bevooroordeelde houding tegenover alles wat met geld te maken heeft.

Maar er vallen tonnen binnen te halen als je, bijvoorbeeld, de marathon van Rotterdam wint. Halverwege jaren negentig is de beloning nog slechts 10.000 dollar. Dat verandert wanneer Rotterdam de nodige grote namen aantrekt en wereldrecords gebroken worden. Sterker, Rotterdam staat op de eerste plaats van snelste marathonsteden.

Komend najaar, 18 oktober, gaat een nieuwe film in première: De marathon. Met o.a. Martin van Waardenberg en Loes Luca. Het verhaal speelt zich geheel in Rotterdam af. De synopsis leert dat de Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico gebroederlijk samenwerken in de garage van Gerard, maar helaas gaan de zaken slecht. De marathon van Rotterdam moet uitkomst bieden. Aldus laten de vrienden zich voor hun deelname sponsoren om zo de garage van de ondergang te redden.

Toegegeven, het gaat niet alleen over geld. En er staat meer op het spel dan het halen van de eindstreep. Het is een film en daarin staat het drama centraal. Drama grijpt des te meer aan wanneer iets heel concreets in het geding is, zoals in dit geval de garage van Gerard. Dat de garage veel meer is dan een ruimte alleen, mag duidelijk zijn. Het is het hart van een vriendschap, van verbroedering. En houdt gezinnen overeind. Wat is dan nog mis met je laten sponsoren om ervoor te zorgen dat dit hart blijft kloppen? Wat is er dan nog mis met rennen voor geld?

Rubriek Ren je Rotjeknor

Said El Haji

Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De klein...

Bekijk profiel