We zijn allemaal winnaars!

23-10-2012 16:24

Door Said El Haji

‘De Ladiesrun Rotterdam is een loopbelevenis die je niet mag missen, met entertainment, loungegelegenheid en een fair […] De Ladiesrun Rotterdam is een aantrekkelijke combinatie van samen sporten, shoppen en gezellig swingen met je vriendinnen, zussen, moeder of collega’s.’ Aldus www.ladiesrun.nl. De tekst leest erg vlot en wervend, alsof het niet om sporten maar om een dagje Madurodam gaat (‘Ladiesrun is een feest om erg blij van te worden’.) Het aspect van inspanning, dat eigen is aan de sport, wordt verbloemd onder abstracte marketingtaal. Zweten, doorzetten en uitputten vervagen tot ‘een aantrekkelijke combinatie van samen sporten, shoppen en gezellig swingen met je vriendinnen…’. Het is geen hardloopwedstrijd, maar een ‘loopbelevenis’, en een ‘lifestyle sportevenement’.

Lang heb ik gedacht dat de Ladiesrun zo kort was (5 en 10 km) omdat vrouwen niet van lange afstanden houden, maar zo zit het niet. De relatief korte afstand dient als opwarmertje voor het echte werk: shoppen en swingen. En zie, de Ladiesrun Rotterdam is een begrip. Hij geniet een ‘enorme groei’. Volgend jaar wordt alweer de zevende editie houden. Er worden onderweg kaarsjes opgestoken, lekker toastje erbij… Gezellig, hoor!

Maar het heeft ook te maken met de filosofie die er achter steekt. We hebben het over de Like2Run-merkfilosofie. Hierin staat de tevredenheid van de loper centraal. En deze wordt gediend door zoveel mogelijk winnaars te garanderen. Niets is zo vervelend als je te moeten inspannen zonder dat er een beloning tegenover staat. De missie van de organisator luidt: We like to run the extra mile to create winners. De Ladiesrun kent dan ook geen verliezers, alleen maar winnaars.

Ik geloof heilig in deze filosofie. Zijn we, puur door het feit dat alleen de snelste zaadcel erin slaagt om de eicel te bevruchten, niet allemaal winnaars?

Ach, waarom bestaat er eigenlijk niet zoiets als een Gentlemenrun Rotterdam? Het zou een uniek lifestyle sportevenement zijn, een aantrekkelijke combinatie van sporten, zuipen en compleet uit je dak gaan met de mannen. De afstand is per definitie onder voorbehoud, opdat mannen die het rennen willen overslaan om meteen de kroeg in te duiken, gewoon moeten kunnen meedoen, vind ik.

We zijn allemaal winnaars!  

Rubriek Ren je Rotjeknor

Said El Haji

Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De klein...

Bekijk profiel