Stukje grond

14-1-2013 11:19

Door Said El Haji

Ik woon op een besmet stukje grond van Rotterdam: Loods 24 op de Kop van Zuid. In de Tweede Wereldoorlog zijn hier duizenden joden ‘op transport’ gezet. Nadien is het lang een dode plek gebleven. Tot in de jaren ’90 de gemeente besloot om er luxe appartementen te bouwen. De plek waar Loods 24 gestaan heeft, moest evenwel onbebouwd blijven. Daarom werd Plein Loods 24 aangelegd. Het is een stiltemonument. Een oplopend rechthoekig plateau van gras met in het midden een horizontale halve cirkel. Door niemand te betreden! Maar bewoners vonden dat het kinderen wél toegestaan moest worden om het veld te betreden. Dat zou de leefbaarheid ten goede komen. Zo geschiedde. Kinderen renden blij het grasveld op. Het eerste wat ze deden, o wrange ironie!, was oorlogje spelen.

Op warme zomerdagen doe ik dat ook met mijn zoontje. Gewapend met waterpistool rennen we blootsvoets over het groene gras en schieten elkaar nat. Andere kinderen schieten met een bal. Wanneer de plek ’s winters bedekt ligt onder een pak sneeuw, dan is er (behalve een bord waarop staat dat het om een stiltemonument gaat dat met eerbied moet worden betreden) niets wat nog herinnert aan de geschiedenis. Dan sleeën de kinderen gillend naar beneden. Fijn leven is daar waar het onbevangen plaatsvindt. 

Rubriek Speelplaats010

Said El Haji

Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De klein...

Bekijk profiel