Achterover leunen, genieten van de zon

28-8-2017 09:23

Door Hasko van Dalen

Als de wedstrijd niet echt memorabel is of opwindend, weet Hasko van Dalen, Stadslog’s vaste Kuip-correspondent, altijd weer details op te sporen die de negentig minuten typeerden. Lees daarom zijn verslag van Feyenoord-Willem II.

Het komt niet vaak voor dat je in De Kuip al na een half uur rustig achterover kunt leunen om te genieten van je plaatsje in de zon. Afgelopen zondag was dat wel het geval. De eerste minuten zag het daar trouwens niet naar uit. Willem II kwam enkele keren gevaarlijk door. Het leek alsof de Feyenoorders nog niet wakker waren. Nou was het ook wel weer een vroeg aanvangstijdstip. Na die eerste stuiptrekkingen was het echter met de tegenstander gedaan en liep Feyenoord vlot uit naar een 3-0 voorsprong. Volgens mensen die zelfs de meeste nutteloze statistieken bijhouden was dit de snelste 3-0 voorsprong voor Feyenoord in de Eredivisie sinds 16 mei 2004. Toen werd de uitslag uiteindelijk 7-1. Daar hoopte ik nu ook op, maar na de 4-0 vlak voor rust werd de tweede helft in het tempo van zomeravondvoetbal afgewikkeld. Nou was het ook wel erg warm. Op Vak V leken een paar kleine kinderen te bezwijken van de hitte. Ze gingen maar wat eerder weg, maar zij en hun vaders hebben eigenlijk niets gemist. Meer dan een goal via een penalty zat er niet meer in: 5-0.

Applaus voor Nelom

De steun van het legioen voor Kevin Diks en Miquel Nelom hebben ze nog wel meegekregen. Op zich waren dat heel bijzondere momenten. Beide spelers stonden er niet goed op bij de supporters. Nelom is al langer de gebeten hond. Persoonlijk vind ik het een sympathieke jongen, een echte Feyenoorder, die al van jongs af aan bij de club speelt. Zijn voetballende kwaliteiten zijn echter helaas wat minder dan je zou wensen. Tegenwoordig zit hij dan ook reserve en moet zich tevreden stellen met invalbeurten. Dat was zondag ook zo, omdat Haps geblesseerd uitviel. In tegenstelling tot andere keren liet het legioen dit keer geen afkeurende geluiden horen toen hij erin kwam. Integendeel, zijn eerste goede acties werd met gejuich en applaus begroet.

Nominatie voor Kevin Diks

Applaus was er ook voor Kevin Diks. Vorige week kreeg hij nog een lading kritiek over zich heen vanwege zijn zwakke optreden tegen Excelsior. René van der Gijp wilde bij Voetbalinside zelfs een rubriek beginnen onder de titel “De avonturen van Diksie en Dijksie”. Nou Dijksie mag hij belachelijk blijven maken, voor Diks heeft hij geen reden meer. Door zijn goede optreden is hij door Voetbal Inside zelfs genomineerd voor Speler van de Week. Ook op Vak V hebben we met bewondering naar hem zitten kijken. In de beginfase verijdelde hij met een prachtige sliding een kans voor Willem II. Daarna scoorde hij met het hoofd de 1-0. Althans dat dachten wij in het stadion en riep Peter Houtman ook om. Op Vak V keken wij elkaar al vol verbazing aan. Diks scoorde volgens onze informatie nog nooit. Dus werd direct driftig op telefoons gekeken hoe die goal tot stand was gekomen en daarna werd duidelijk dat het doelpunt op naam van Toornstra zou komen. Aan de fraaie kopbal van Diks deed het niets af en toen hij later ook een assist gaf voor de 3-0 was het zonneklaar dat hij voor ons de Man of the Match was. Een verkiezing die ze in De Kuip overigens niet kennen.

Debuut van tiener

Door de riante voorsprong kon trainer Giovanni van Bronckhorst het zich permitteren ook nog een bij het grote publiek onbekende speler te laten debuteren. Met zijn 16 jaar is Cheick Touré de op één na jongste debutant van Feyenoord ooit. Alleen Wijnaldum was jonger en we weten tot welke niveau die is gestegen. Op Vak V zit ik te midden van kenners die ok regelmatig op Varkenoord rondlopen en bijna alle jeugdspelers kennen. Zij verzekerden mij dat dit een enorm talent is. Helaas voor hem mislukten zijn eerste acties, wellicht door de zenuwen. Hij werd na afloop ook niet voor de camera van de NOS gehaald, zoals wel altijd gebeurd met Amsterdamse debutanten. Maar laten we daar niet om malen. Wij hebben op dit moment heel andere zorgen dan in de grachtengordel. Bij ons overheerst de zorg hoe we aan kaarten kunnen komen voor de Champions League duels. Op Vak V werd al voor de wedstrijd en in de rust driftig informatie uitgewisseld over de prijzen van vliegreizen, hotels en kaarten voor de wedstrijden in Manchester en Napoli. Voor de uitwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk schijnt men minder pogingen te willen doen. Maar ook voor de thuisduels zal het vechten worden om een kaartje, mede door de beperkende maarteregelen voor bezoekers bij Europese duels.

Elke supporter wil er natuurlijk bij zijn als de Champions League hymne in De Kuip klinkt. Naar die topduels wordt reikhalzend uitgekeken. Ook al weten we zeker dat we dan niet na half uur tevreden en gerust achterover kunnen leunen. 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel