Afgedroogd in natte Kuip

23-10-2017 00:44

Door Hasko van Dalen

Ooit zong Rob de Nijs ‘De regen valt bij stromen, 't is een trieste dag’. Die tekstregel is ook van toepassing op zondag 22 oktober 2017. In een kletsnatte Kuip droop Feyenoord af na een pijnlijke 1- 4 nederlaag. Wat veel supporters vooraf al vreesden, werd bewaarheid. Feyenoord verspeelde opnieuw punten in eigen huis. De fans houden hun hart vast nu het aantal geblesseerden astronomische vormen aanneemt.

De PMDS (Pre Matching Drinking Session) op Varkenoord heeft er een nieuw ritueel bij. Ongeveer een uur voor de wedstrijd begint, halen de supporters hun mobiel tevoorschijn en beginnen gespannen het internet af te zoeken naar websites waarop de opstelling van hun favoriete club staat. Vorig seizoen was dat vooral om te zien of Kuyt in de basis zou starten. Dit seizoen om te kijken wie Giovanni van Bronckhorst überhaupt kan opstellen. Zowel op Varkenoord als op Vak V werd daarom vooraf driftig gesproken over de blessuregolf en druk gespeculeerd over de gevolgen daarvan voor de klassieker. Deze zondag was het helemaal een stress situatie, al deden verschillende media al na de laatste training van zaterdag voorspellingen over het mogelijke basiselftal. De moed zonk veel supporters echter in de schoenen toen bleek dat Kevin Diks inderdaad centraal in de verdediging werd geposteerd. Diks is niet erg geliefd bij het legioen en dus waren de verwachtingen over het algemeen direct al niet al te hoog gespannen.

IJzeren geheugen

Toch werd er tot aan de rust geen schade opgelopen. Nou was dat niet direct de verdienste van Feyenoord, dat slecht speelde. Het kwam vooral omdat Ajax ook een bedroevend slechte eerste helft afleverde. Op Vak V constateerden we dat het bij Ajax elk jaar minder lijkt te worden. Het briljante is ver te zoeken, ze lijken echte klassespelers te missen, misschien op Ziyech na. Tegen beter weten in hoopten we dat Feyenoord na de pauze alsnog zou kunnen toeslaan. De laatste keer dat we Ajax in De Kuip voor de competitie versloegen is immers alweer vijf en half jaar geleden. Die wedstrijd zit in ieder geheugen gegrift vanwege de schitterende hattrick van John Guidetti. Op Vak V zitten een paar fans met een ijzeren geheugen die zo uit hun hoofd kunnen opsommen in welke minuten en welke situaties hij die goals maakte. Zij weten zich ook alle andere keren te herinneren dat Feyenoord in De Kuip van Ajax won. Zoals de bejubelde 1-0 overwinning in het bekertoernooi een jaar geleden, die uiteindelijk tot de winst van de KNVB beker leidde. Gek genoeg hebben ze de verliespartijen meestal uit hun herinnering verdreven.

Blamage

Voor wie de geschiedenis van de klassieker niet zomaar spontaan kwam opborrelen zorgden kranten, radio en tv de afgelopen dagen wel voor het ophalen van al de herinneringen. Op Vak V realiseerden we dat ons toen Ajax op 0-1 kwam en Jørgensen daarna een strafschop miste. Gelukkig knokte de ploeg zich daarna alsnog terug in de wedstrijd, met een verdiende gelijkmaker van Toornstra als resultaat. Het leek erop dat Feyenoord daarna door zou drukken, met een levensgrote kans voor Jørgensen. Tegelijk was dat het laatste wapenfeit. Nadat Neres en Dolberg Ajax weer op voorsprong hadden gebracht, stortte Feyenoord volledig in. Coach Giovanni van Bronckhorst besloot om Diks naar de kant te halen en achterin één op één te gaan spelen. Een tactische blunder die leidde tot een enorme blamage. Opeens kreeg de voorhoede van de tegenstander alle ruimte en dat wisten de technisch behendige Amsterdammers met gemak uit te buiten.

Tegenslag

Na afloop was Gio bij Fox Sports schuldbewust, maar daar hebben de supporters weinig aan. Zij horen de interviews pas als het stadion allang verlaten hebben. Voor de die-hard fans op Vak S was de enige uitlaatklep na de afgang het schreeuwen van verwensingen toen de spelers de supporters wilden bedanken. Met de staart tussen de benen dropen de spelers maar snel af. Op Vak V waren trouwens beduidend minder verwensingen te horen. Daar overheerste de berusting en de ergernis over de laatste twintig minuten. Er werd ook gezocht naar excuses, waaronder het grote aantal geblesseerde spelers. Zouden we op volle oorlogssterkte zijn geweest dan hadden we dit zwalkende Ajax wel aangekund, zo was de algemene mening. Helaas zullen we nooit weten of dat waar zou zijn geweest. We moesten het nu doen met de spelers die Gio tot zijn beschikking had en dat leidde tot een grote afgang. Zowel de spelers als de technische staf leverden een wanprestatie. De strijd om de titel kunnen we gevoeglijk vergeten. Waar vorig seizoen alles meezat, zit het nu tegen.

Daarbij past die andere regel uit dat liedje van Rob de Nijs: ‘Ik ken nu de betekenis van tegenslag’.

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel